UE nu va impune noi sancţiuni economice la adresa Rusiei

0

Uniunea Europeană nu are în vedere deocamdată să impună noi sancţiuni economice Rusiei, a declarat marţi cancelarul german Angela Merkel, în contextul deteriorării situaţiei din estul Ucrainei în urma alegerilor organizate de rebelii separatişti.

Angela Merkel a evocat posibilitatea extinderii listei cu oficialii ucraineni proruşi vizaţi de sancţiuni europene. „În afară de aceasta, nici o nouă sancţiune economică nu este prevăzută pentru moment”, a afirmat cancelarul german, într-o conferinţă de presă, la Berlin, informează Mediafax.

„Sancţiunile nu reprezintă un scop în sine, ci un instrument şi se află în continuare pe masă”, a declarat, anterior, la Berlin, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, după întrevederea cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.”Vom avea luni o reuniune ministerială la Bruxelles. Discuţiile vor viza oportunitatea extinderii sancţiunilor, dar, în special, cum să susţinem Ucraina în aceste momente dificile”, a afirmat Mogherini.”Cea mai mare provocare nu este doar cum să reacţionăm la situaţia din teren, care nu se îmbunătăţeşte, dar şi cum să transformăm Ucraina într-o poveste de succes, să arătăm că alegerea parcursului european aduce rezultate bune pentru ţară şi pentru oameni”, adăugat şefa diplomaţiei europene.

Cinci militari ucrainei şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore în estul separatist, ridicând la 1.052 de morţi numărul victimelor înregistrate în total în rândul armatei ucrainene de la începerea confruntărilor, în aprilie, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Situaţia din estul Ucrainei s-a deteriorat după organizarea alegerilor în regiunile separatiste, la 2 noiembrie, care au fragilizat procesul de pace lansat în septembrie.În ultimele zile, importante convoaie cu armament greu, inclusiv tancuri şi camioane, au fost observate de jurnaliştii AFP îndreptându-se spre regiune.

Prezenţa convoaielor, confirmată de observatorii OSCE aflaţi în regiune pentru a monitoriza aplicarea acordului de încetare a focului din 5 septembrie, provoacă temeri cu privire la riscul reizbucnirii unui război total în regiune.

La 3 noiembrie, după scrutinul câştigat de rebelii proruşi în estul Ucrainei, Guvernul german a cerut autorităţilor ruse să respecte „integritatea teritorială a Ucrainei”, fără să excludă noi sancţiuni europene împotriva Moscovei.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.