Primarul comunei Izvoarele, trimis în judecată
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată în stare de arest preventiv pe Alin-Bănică Stanciuc, primarul comunei Izvoarele, județul Giurgiu, pentru trafic de influență pe lângă persoane cu putere de decizie din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, în 2013, Alin Stanciu a pretins suma de 200.000 euro și a primit de la un martor denunțător o primă tranșă de 50.000 euro, promițând în schimbul acestora că va interveni la persoane cu putere de decizie din cadrul ANAF — Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, în scopul exonerării unei societăți comerciale de plata obligațiilor fixate în sarcina acesteia, urmare a unui control efectuat de această instituție.
DNA precizează că, în iulie 2013, ca urmare a unui control efectuat de către funcționari ANAF la o societate comercială, s-au stabilit, în sarcina contribuabilului respectiv, obligații de plată totalizând aproximativ 99 milioane lei (constând în peste 74,5 milioane lei TVA suplimentar, peste 13 milioane lei dobânzi/majorări de întârziere și peste 11 milioane lei penalități de întârziere).
„Pentru a încerca să înlăture consecințele negative ale acestui control, martorul denunțător, un apropiat al persoanelor din conducerea firmei respective, s-a deplasat în județul Giurgiu, unde, printr-un intermediar, a luat legătura cu Alin-Bănică Stanciu.
Imaginea de persoană cu influență a primarului din comuna Izvoarele era fundamentată pe informația publică potrivit căreia acesta fusese șeful de campanie al unui fost ministru la alegerile parlamentare din anul 2012. Cu acest prilej, Stanciu i-a spus martorului denunțător că problema „poate fi rezolvată”, deși situația este foarte dificilă, însă, pentru a o soluționa, este nevoie de plata unei sume de 200.000 euro, din care 50.000 euro trebuie transmiși în aceeași zi, lucru care de altfel s-a și întâmplat”, susțin procurorii.
Sursa citată precizează că, pentru a determina martorul denunțător să accepte plata imediată a celor 50.000 euro, primarul a afirmat că soluția constă în intervenția lui la persoane cu putere de decizie din Direcția Mari Contribuabili care, în schimbul banilor ce le vor fi remiși, vor dispune un nou control fiscal la firma respectivă, ale cărui concluzii vor fi diametral opuse celor ale inspectorilor care luaseră măsuri împotriva societății.
„Întrucât Stanciu nu și-a respectat promisiunile, după trecerea unui interval de câteva săptămâni de la primirea de către acesta a sumei de 50.000 euro, martorul denunțător a insistat să se întâlnească cu acesta, pentru a-l chestiona în legătură cu stadiul lucrurilor. După ce inițial inculpatul s-a eschivat, în cele din urmă a acceptat să se întâlnească cu martorul denunțător, pe care, pentru a-i crea impresia că se ocupă de problema respectivă, l-a condus la un avocat care ar mai fi avut succes în demersuri juridice similare. Inculpatul i-a explicat martorului denunțător că avocatul va redacta o contestație împotriva concluziilor Raportului de Inspecție Fiscală, lucru care s-a și întâmplat ulterior”, se arată în comunicat.
În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a două autoturisme ce aparțin lui Stanciu Alin, până la concurența sumei de 50.000 euro.
Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii și preventive dispuse în cauză.