Un fost premier britanic ia în calcul ieşirea ţării sale din UE

0

Fostul premier britanic John Major nu exclude posibilitatea ieşirii ţării sale din Uniunea Europeană (UE) în absenţa reformelor, potrivit unui discurs ţinut joi la Berlin şi publicat pe site-ul său.

„Astăzi, pentru prima dată, există o probabilitate serioasă ca electoratul nostru să voteze pentru părăsirea UE”, a declarat John Major, în vârstă de 71 de ani, în faţa Fundaţiei Konrad Adenauer, apropiată Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel.”Consider că probabilitatea unei ieşiri se află sub pragul de 50%. Însă dacă negocierile (asupra reformei UE, preconizată de Londra) se desfăşoară prost, acest procent se va majora”, a adăugat fostul premier britanic, făcând apel „partenerilor europeni să realizeze că suntem aproape de o ruptură care nu este în interesul nimănui”, informează Mediafax.

Potrivit lui, actualul premier David Cameron are dreptate să propună organizarea unui referendum privind retragerea din UE, la orizontul anului 2017, dacă partidul său conservator va câştiga alegerile legislative din mai 2015. În primul rând, pentru că „nu putem ignora opinia publică”. În al doilea rând, pentru că „este momentul să reglăm viitoarea noastră relaţie o dată pentru totdeauna. Acest lucru poate fi făcut doar dacă apartenenţa noastră este susţinută de electoratul actual”, a subliniat Major.

În discursul său, fostul premier britanic a subliniat că preocupările ţării sale legate de imigraţie trebuie înţelese.”Nu căutăm să punem capăt libertăţii de mişcare, departe de aşa ceva, dar presiunea (migratorie) fiind fără frână, căutăm să o reglementăm”, a afirmat el, în contextul în care dorinţa exprimată de David Cameron de a limita imigraţia provenind din alte ţări ale UE a provocat furia partenerilor săi, în primul rând a cancelarului german Angela Merkel.

El însuşi proeuropean, John Major şi-a văzut mandatul la Downing Street, din perioada 1990 – 1997, subminat foarte serios de euroscepticii din cadrul Partidului Conservator.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.