Spital de campanie pentru Ebola, în Capitală

0

Un spital de campanie cu mai multe zeci de paturi care să prevină introducerea unor eventuale persoane suspecte de Ebola în „circuitul general” va fi operațional până la finalul acestei luni, urmând a fi amplasat în partea de nord a Capitalei, a declarat joi consilierul ministrului Sănătății dr. Alexandru Rafila.

„Sunt avansate pregătirile de instalare a unui spital, un spital care va reprezenta până la urmă o secție exterioară a Institutului Matei Balș și a Spitalului Militar Central pentru că el este operat de către Ministerul Apărării Naționale. Un spital care să prevină introducerea unui eventual pacient suspect în circuitul general. Este vorba de un spital de campanie care trebuie instalat, este amenajată locația, iar în această perioadă se lucrează la instalarea acestui spital. Spitalul este amplasat în zona de nord a Capitalei, există posibilitatea accesului foarte rapid și ușor de la aeroport (n.r. Henri Coandă). Se știe că principala poartă de intrare a cazurilor suspecte sunt aeroporturile internaționale, iar Otopeni este principala poartă de acces în ceea ce privește zborurile internaționale. Din fericire, noi nu avem zboruri directe cu zona afectată, ceea ce scade foarte mult riscul de apariție a unui caz în România.”, a spus Rafila.

El a precizat că spitalul va fi păzit, întrucât nu este o unitate medicală care va trata pacienți cu boli obișnuite. „Este vorba de un spital care aparține MApN, fiind vorba de un obiectiv militar este păzit. Nu este un spital pentru circuitul civil, nu tratează pacienți cu boli obișnuite, este doar în rezervă pentru tratarea unui astfel de caz. Este vorba despre un spital tip container, containere care au facilități de comunicare între ele. Sunt alimentate cu energie electrică, cu apă, au facilități pentru decontaminarea materialului infecțios și pentru decontaminarea personalului care va lucra”, a explicat Rafila.

Potrivit acestuia, în următoarea perioadă personalul care va fi desemnat să lucreze în acest spital va urma sesiuni de instruire. „Este foarte important ca personalul medical să facă o pregătire specializată care să permită îngrijirea pacientului, iar pe de alt parte să prevină transmiterea inclusiv la personalul medical. De asemenea, un lucru care este extrem de important este echipamentul individual de protecție care trebuie asigurat pentru personal pe de o parte și ceea ce este extrem de delicat este îmbrăcarea și mai ales dezbrăcarea acestui tip de echipamente”, a susținut medicul.

Rafila a precizat că transportul acestor pacienți se face prin Departamentul pentru Situații de Urgență care se ocupă de achiziția echipamentelor dedicate acestui tip de transport.

„În fiecare județ există câte o ambulanță desemnată pentru transportul unui caz suspect. Vor exista ambulanțe de la SMURD sau de la Serviciul de Ambulanță care vor fi echipate corespunzător cu niște cabine speciale care previn contaminarea personalului însoțitor”, a mai declarat consilierul. Potrivit acestuia, distanța de la aeroport până la noul spital va fi parcursă în maxim 30 de minute.

La rândul său, reprezentantul OMS pentru România Victor Olsavszky a afirmat că în total sunt 14.098 de cazuri de Ebola înregistrate în lume și 5.160 de decese. Potrivit acestuia, o veste bună pare a fi faptul că, în comparație cu evoluția săptămânilor trecute, se pare că numărul de cazuri noi este în scădere, la fel și numărul deceselor.

„Există suspiciunea și se pare că se confirmă că este vorba de un iceberg, de fapt sunt foarte mulți care nu sunt diagnosticați. Pur și simplu scapă oricărui sistem de control, nu pot fi urmăriți. Pe lângă această veste bună totuși există o serie de îngrijorări printre care faptul ca au apărut patru cazuri în Mali, țară neafectată până acum”, a spus reprezentantul OMS.

El a precizat că în Europa doar doi pacienți mai sunt internați și tratați în spitale.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.