Polonia: Rezultatele alegerilor, anunțate cu întârziere!
Comisia electorală din Polonia (PKW) a anunțat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică rezultatele alegerilor locale a căror numărare, afectată de defecțiuni în sistemul informatic, a provocat tensiuni politice în țară, notează AFP, potrivit Agerpres.
Întârzierea publicării rezultatelor a determinat partidele din opoziție să pună sub semnul întrebării credibilitatea lor și au cerut noi alegeri, opțiune respinsă atât de premierul Ewa Kopacz, cât și de președintele Bronislaw Komorowski.
Desfășurat cu aproape șase luni înainte de alegerile prezidențiale și cu un an înainte de parlamentare, scrutinul local era considerat ca un test important care, de asemenea, oferă o radiografie a climatului politic la două luni după plecarea la Bruxelles a charismaticului lider al liberalilor, Donald Tusk, viitor președinte al Consiliului European.
Rezultatele oficiale definitive au confirmat un ușor avanataj al partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS, opoziție) al lui Jaroslaw Kaczynski, prima victorie după nouă ani pentru această formațiune.
În scrutinul pentru alegerea consilierilor regionali, PiS a obținut 26,85% din voturi, în timp ce liberalii din Platforma Civică (PO), la putere în Polonia din 2007, au strâns 26,36%. Partidul Țărănesc (PSL), aliat al PO, a obținut 23,68% din voturi, iar Stânga Democrată (SLD, opoziție) 8,78%.
Fără a răsturna ordinea în clasament, acest rezultat diferă oarecum de sondajul realizat la ieșirea de la urne, potrivit căruia PiS a fost creditat cu 31,5% din voturi, PO cu 27,3%, PSL cu 17%, iar SLD cu 8,8%.
Din cauza unui sistem electoral complex, PO este, totuși, formațiunea care a obținut cel mai mare număr de mandate în consiliile regionale.
Din totalul celor 555 de locuri pentru care s-a candidat în întreaga Polonie, partidul premierului Ewa Kopacz a câștigat 179, urmat de PiS (169), PSL (159) și SLD (28). Restul a fost obținut de comitete electorale locale.
Liberalii au ieșit învingători în opt voievodate (regiuni), PiS în șase, iar PSL în două.
Acuzați de pregătirea defectuoasă a alegerilor și în special a sistemului informatic destinat numărării voturilor, toți membrii Comisiei electorale naționale și-au anunțat deja demisia. Aceasta va deveni efectivă după anunțul rezultatelor definitive din turul secund al alegerilor pentru primari, prevăzute să se desfășoare pe 30 noiembrie.
Peste 30 de milioane de alegători au fost chemați să aleagă aproape 47.000 de consilieri municipali, regionali și comunali în 16 voievodate (regiuni), precum și circa 2.500 de primari.