Mărmureanu: “Vine cutremurul mare!”
În România a avut loc, sâmbătă seara, cel mai mare seism din ultimii 10 ani. „Ring” a încercat să afle de la seismologi răspunsul la o întrebare ce macină milioane de români, şi anume dacă ar trebui să ne aşteptăm, în următoarea perioadă, la un cutremur cu adevărat dezastruos.
Seismul de sâmbătă seara, produs în Vrancea la o adâncime de 39 de kilometri, a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Acesta s-a resimţit şi în Republica Moldova, dar şi în Bulgaria şi a fost urmat de mai multe replici. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a explicat pentru ziarulring.ro: „Nu înseamnă că un cutremur din acesta e cumva un precursor a ceva. Acest cutremur este în trendul normal, dar asta nu înseamnă că sistemul se descarcă. Pur şi simplu s-a întâmplat undeva o rupere, iar fenomenul de coliziune continentală continuă. Când se va rupe total, atunci va fi cutremur mare. Niciodată un cutremur în lumea asta nu a fost prezis. (…) Cutremurul care va fi foarte adânc va fi la o anumită distanţă din timp, peste 60 sau peste 100 de ani faţă de cel din ’77. Asta am găsit din punct de vedere istoric”.
Alte două seisme, cu magnitudini mici, au fost înregistrate în noaptea de duminică spre luni.
Cutremure cu magnitudini 2.4, respectiv 2.3 în zona Vrancea în noaptea de duminică spre luni. “Este o activitate seismică normală şi asteptată. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseară, sunt însoţite de replici. Perioada în care acestea apar poate fi şi ceva mai lungă. Noi înţelegem prin replici tot ce se întâmplă după. Condiţia este ca aceste evenimente să fie înregistrate în aceeaşi zonă. Perioada poate fi de ordinul câtorva zile, chiar dacă se vor rări”, a explicat directorul ştiinţific al INFP.
Mircea Radulian a mai spus că replicile înseamnă o “reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea”.
“Replicile pot fi pe câteva zile distanţă. În general, există o relaţie între cât de mare a fost cutremurul şi câte replici apar şi pe ce durată. Altfel spus, cu cât cutremurul este mai mare, cu atât te astepţi la mai multe replici şi la o durată mai mare în care acestea pot să apară”, a concluzionat Mircea Radulian.