Conflict între editori şi MEN pe tema noilor manuale şcolare
Uniunea Editorilor din România (UER) susţine că Ministerul Educaţiei Naţionale că „abandonează” şi „renunţă” la manualele noi pentru viitorul an şcolar. În replică, MEN a catalogat informaţiile drept „false” şi a subliniat că „procesul de revizuire şi modernizare a programelor şcolare şi a manualelor continuă şi va fi dus până la capăt, deoarece este fundamental pentru dezvoltarea şi creşterea performanţei în sistemul educaţional românesc”.
Uniunea Editorilor din România a dat publicităţii, luni, un comunicat în care „semnalează cu tristeţe şi indignare abandonarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale a proiectului noilor manuale”.
„Ne aşteptam cu toţii ca specialiştii şi conducerea ministerului să tragă toate învăţămintele din organizarea dezastruoasă a licitaţiei pentru noile manuale destinate claselor I şi a II-a şi să demareze, cel târziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergătoare achiziţiei de manuale pentru clasele a III-a şi a IV-a, prin aprobarea programelor şcolare. Ne aflăm la sfârşitul anului 2014 şi nu numai că aceste importante documente n-au fost oficializate, dar, ca şi acum un an, nu există specificaţiile tehnice, iar OMEN nr. 5559/2013 n-a fost modificat corespunzător cu deciziile CNSC, fiind un factor perturbator al regimului manualelor şi nicidecum un cadru juridic stimulativ, predictibil şi generator de competiţie corectă în domeniu”, precizează editorii.
UER acuză că ministrul Remus Pricopie „vrea să fugă” de propria răspundere şi a instituţiei pe care o conduce privind „greşelile” din organizarea şi desfăşurarea licitaţiei, printre care „întârzierea cu peste 6 luni a procedurilor de lucru, erorile flagrante de parcurs datorită precarităţii documentaţiei, lipsa de profesionalism a comisiei şi a evaluatorilor, netransparenţa şi carenţele dialogului cu producătorii de manuale”.
„Mai peste tot, nu ministerele educaţiei achiziţionează manuale, ci şcolile, de pe o piaţă liberă şi concurenţială, având la dispoziţie o subvenţie din partea statului şi alte fonduri atrase pe plan local”, susţin editorii în comunicatul de presă, apreciind că piaţa liberă şi concurenţială, cu protecţie socială „ţintită”, reprezintă „singura soluţie rezonabilă”.
În replică, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că „este foarte uşor pentru unii editori să se ascundă în spatele unor comunicate de presă şi să lanseze din când în când informaţii şi acuzaţii false”. „Dar mă întreb câţi dintre aceşti profitori, care nu au făcut decât să se îmbogăţească pe spatele elevilor şi al părinţilor, au curajul să se uite în ochii celor pe care i-au secătuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri şi materiale didactice auxiliare. Îi asigur pe editori, pe părinţi, elevi şi profesori că procesul de introducere a manualelor digitale va merge mai departe, chiar dacă acest lucru afectează interesele financiare ale editorilor, nevoiţi acum să-şi treacă produsele printr-un sistem clar şi transparent de validare”, susţine Remus Pricopie.
„Editorii nu mai pot vinde orice, nu mai pot băga mâna în buzunarele părinţilor, iar acest lucru îi deranjează. Ar trebui totuşi să realizeze că, cel puţin de această dată, cei care ţipă mai tare nu reuşesc să se impună. Profesorii care au ales manualele de lucru la clasă nu i-au validat pe impostori şi pe cei care vor să facă afaceri în şcoală, ci au ales calitatea şi interesul copiilor”, conchide ministrul.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat în urmă cu două săptămâni că nu va aproba licitaţia pentru manualele de clasa a III-a până nu va rediscuta regulile pentru acest proces.