Epidemia de SIDA face ravagii în Africa
De mai multe luni, Africa subsahariană este atinsă de o formă mortală de salmoneloză. Conform lucrărilor conduse de cercetătorii britanici, lucrări care fac obiectul unui articol din revista Nature Genetics, epidemia de SIDA, care face mereu ravagii în acea parte a globului, ar putea foarte bine fi la originea dezvoltării acestei infecții.
Infecția bacteriană datorată enterobacteriilor de tip Salmonella, cu excepția Salmonellei Typhi și paratyphi, produce la persoanele cu diaree, febră și crampe abdominale. Primele simptome apar după 12-24 de ore de la infectare și durează între 4 și 7 zile. Cel mai mare risc de a contracta această boală îl au copiii, bătrânii, femeile gravide și toți cei care suferă de o boală care atrage după sine o imunodeficiență.
În cele mai multe dintre cazuri, fără tratament, pacienții se recuperează foarte bine. Dar, este posibil ca diareea să fie severă și să se impună spitalizare. Totuși, salmoneloza poate fi o boală mortală, când bacteriile aflate la originea infecției ajung din intestin în fluxul sangvin și se răspândesc în tot corpul. Dacă pacientul nu este tratat foarte rapid cu antibiotice viața îi este pusă în pericol.
De mai multe luni, Africa subsahariană, deja atinsă de subnutriție, malarie și de o epidemie de SIDA, trebuie să facă față unei forme deosebite de salmoneloză. Această boală, care este legată de contaminarea apelor și a alimentelor prin scaunele infectate, are rezultate fatale în 22-45% din cazuri.
Pentru a înțelege motivul acestei mortalități alarmante, Gordon Dougan și colegii săi de la Institut Trust Sanger, au studiat genomul acestei salmonele. Ei au descoperit că creșterea numărului de persoane imunocompromise ale acelei regiuni a Africii ar fi putut favoriza dezvoltarea unor forme grave ale infecției. Virusul HIV, slăbind sistemul imunitar al bolnavilor, permite bacteriilor să atace mai ușor organismul lăsat fără apărare.
Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit și o genă care ar putea explica rezistența organismului la antibioticul standard prescris pentru această boală, cloramfenicolul.