Proteste la Londra față de violențele polițiștilor din SUA

0

Sute de manifestanţi au blocat un centru comercial miercuri, la Londra, în semn de solidaritate cu manifestaţiile împotriva violenţelor poliţiştilor din Statele Unite.

Manifestanţii au desfăşurat pancarte pe care scria „Viaţa negrilor contează” şi „Mâinile sus, nu trageţi”, sloganuri scandate în cursul mişcărilor de protest din Statele Unite. De asemenea, manifestanţii au organizat un „die-in”, o formă de protest în care se lungesc la pământ, prefăcându-se morţi.

Mulţimea a scandat „Nu putem respira”, ultimele cuvinte spuse de Eric Garner, un bărbat de culoare în vârstă de 43 de ani care a murit în iulie după ce a fost sufocat în timpul unei reţineri brutale, la New York.

Unii purtau o banderolă pe care scria „Solidaritate cu Ferguson”, referindu-se la o suburbie a oraşului Saint-Louis, în Missouri (centru), unde au izbucnit revolte în urma deciziei unui mare juriu, la 24 noiembrie, de a nu-l inculpa pe poliţistul alb Darren Wilson, responsabil de moartea, la începutul lui august, a unui tânăr de culoare neînarmat, Michael Brown. Potrivit poliţiei britanice, în timpul manifestaţiei un grup a încercat să pătrundă cu forţa într-un centru comercial, „agresând personalul de securitate şi cauzând pagube materiale”.

Un cordon de securitate a fost desfăşurat în faţa centrului comercial şi 76 de persoane au fost arestate pentru tulburarea ordinii publice, una dintre ele fiind suspectată de agresiune, potrivit aceleiaşi surse.”Vom lucra cu cei care vor să manifesteze legal, aşa cum a făcut majoritatea (persoanelor), dar nu vom tolera o minoritate care a recurs la violenţă sau comite acte infracţionale, aşa cum a fost cazul în faţa (centrului comercial) Westfield”, a declarat supraintendentul principal Mark Bird.

Manifestanţii au criticat arestările, considerate o tehnică de intimidare.

Aceasta este a doua manifestaţie de amploare la Londra pe această temă de două săptămâni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.