Bugetul SRI, avizat favorabil

Bugetul Serviciului Român de Informații (SRI) pe anul 2015 a fost avizat favorabil marți, în unanimitate, de comisia parlamentară de specialitate, în forma propusă de Guvern.

Conform proiectului de buget pe anul 2015, suma propusă pentru SRI este de 1,39 miliarde lei, mai mare cu 12,36% față de anul trecut.

„Ne-am asigurat, din discuțiile cu conducerea SRI, că proiectul de buget corespunde necesităților financiare ale SRI pentru ca în anul 2015 să răspundă și să asigure proiectele vitale de securitate națională ale României. Dacă ne-am raporta, comparativ, la anul trecut, am constata că în anul 2015 preocuparea și eforturile și financiare, dar în special umane vor fi structurate și orientate într-o mai mare măsură către un domeniu relativ nou pentru provocările din zona securității și mă refer aici la securitatea cibernetică (cyber defence)”, a precizat la finalul ședinței președintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI, Georgian Pop.

El a reamintit că, potrivit unei decizii a CSAT, SRI este autoritatea națională responsabilă pentru cyber defence, după ce la Summitul NATO din Țara Galilor i-a revenit României responsabilitatea de a conduce unul dintre pilonii de sprijin pentru Ucraina, și anume, securitatea cibernetică.

„Or, din acest punct de vedere, SRI este instituția care va pune în aplicare și va transpune acest obiectiv important al Organizației Atlanticului de Nord, din care și noi facem parte pentru a asigura securitatea cibernetică a Ucrainei. Cum cred că este un lucru evident, securitatea cibernetică înseamnă investiții foarte multe în tehnologie, pentru că în acest domeniu tehnologia se schimbă și evoluează cu o viteză foarte mare și o investiție pe măsură în resursele umane. Acestea ar fi, practic, comparativ cu anul 2014, principalele schimbări sau direcții de acțiune diferite, cu o concentrare, o aplicare și o alocare de resurse financiare și umane mai mare pe zona de cyber intelligence. Pe lângă riscurile și amenințările de tip clasic, pe care le cunoaștem cu toții, amenințările și riscurile din zona cyber vor fi tot mai mult prezente. În linii mari, acestea sunt diferențele notabile”, a afirmat Georgian Pop.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.