CE avizează controalele anti-Ebola pe aeroporturile din țările africane

0

Comisia Europeană a avizat luni faborabil controalele anti-Ebola aplicate în aeroporturile din cele trei ţări africane afectate de epidemie, dar a solicitat UE să ia măsuri pentru susţinerea şi îmbunătăţirea lor.

„Posibilitatea ca un pasager infectat cu virusul febrei hemoragice să se poată îmbarca într-un avion este apropiată de zero pe cele trei aeroporturi” din capitalele Sierra Leone, Guineea şi Liberia, a anunţat Comisia Europeană, care a prezentat rezultatele misiunii de evaluare în zonă a experţilor europeni, la sfârşitul lunii noiembrie.

Verificarea a fost decisă în octombrie de Uniunea Europeană în contextul temerilor provocate de contaminarea cu virusul Ebola a unei asistente spaniole. Experţii europeni au identificat însă „motive de îngrijorare”, printre care „prelungirea pe termen lung a procesului, precum şi planificarea resurselor necesare”, a anunţat Comisia Europeană, într-un comunicat.

„Procedurile de verificare a pasagerilor care prezintă stări febrile sau alte simptome şi care refuză îmbarcarea după o a doua examinare medicală necesită îmbunătăţiri”, adaugă textul.În consecinţă, Comisia Europeană a îndemnat comunitatea internaţională să pună în aplicare un „plan de acţiune pentru susţinerea procesului de depistare până la sfârşitul anului 2015 pentru fiecare aeroport în parte”.

Planul va include prevederi cu privire la sursele de finanţare pe termen lung şi idenificarea personalului calificat care poate fi mobilizat. De asemenea, Comisia a solicitat „UE şi statelor membre” să ia în considerare detaşarea unor experţi în cadrul aeroporturilor” vizate din cele trei ţări africane.

Potrivit celui mai recent bilanţ publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul victimelor provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola în Africa de Vest se ridică la 6.841 dintr-un total de 18.464 cazuri înregistrate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.