Autorii atacurilor din Franţa, inspiraţi de un lider Al-Qaida

0

Cei trei terorişti care au comis atacurile din Franţa ar fi fost sub influenţa unui lider Al-Qaida în Peninsula Arabă, ale cărui idei au dus la numeroase atentate de-a lungul timpului.

Anwar al Awlaki, lider Al-Qaida în Peninsula Arabă, ar fi avut în 2011, în Yemen, o întâlnire cu Said Kouachi, unul dintre atacatorii de la Charlie Hebdo. Anwar al Awlaki ar fi fost sursa de inspiraţie pentru atacatorii din Paris. Se pare că, în 2011, al Awlaki avea o influenţă atât de mare asupra adepţilor Al-Qaida încât stârnea invidia liderului Osama ben Laden, scrie CNN.

Tatăl lui al Awlaki a fost ministru în Guvernul din Yemen. Anwar a trăit în Statele Unite şi a predicat într-o moschee din Virginia. În 2011 însă a fost făcută legătura între acesta şi unii dintre atacatorii de la 11 septembrie 2001. Anwar a plecat în Yemen, unde l-a întâlnit pe Morten Storm, în prezent fost spion CIA.

Conform fostului spion, al Awlaki i-a cerut să îi găsescă o soţie blondă, europeană. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul mesajelor video. Anwar al Awlaki devenea din ce în ce mai periculos, cerându-i lui Morten Storm să recruteze adepţi radicali din Vest pentru antrenament.”Odată antrenaţi, aceştia se întorceau în Vest şi aşteptau ordine. Adepţii sunt dispuşi să aştepte şi câţiva ani până când atacă”, spune Storm. Anwar al-Awlaki, un imam radical yemenit născut în Statele Unite şi ucis în atacurile cu avioane fără pilot ale CIA în 2011, era suspectat de Washington de legături cu nigerianul Umar Faruk Abdulmutallab, autorul atentatelor eşuate din 25 decembrie 2009 asupra unui avion de linie american.

Al-Awlaki l-ar fi inspirat pe Nidal Malik Hasan, care a ucis 13 oameni în atacul de la Fort Hood din 2009 şi pe atentatorii de la metroul din Londra din 2005, care au ucis 52 de oameni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.