Obama promite victoria împotriva grupării Stat Islamic

0

Statele Unite şi aliaţii săi vor învinge organizaţia Stat Islamic (SI), dar lupta va dura mult timp, va declara marţi seara preşedintele american Barack Obama, potrivit unor fragmente din discursul său despre Starea Naţiunii făcute publice de Casa Albă.

„Acest efort va lua timp. (…) Dar vom reuşi”, urmează să declare preşedintele Statelor Unite, ţară care conduce o coaliţie internaţională formată din aproximativ 60 de state angajate într-o intervenţie militară împotriva SI în Siria şi în Irak, informează Mediafax.

În cele două ţări, „leadershipul american, în special puterea noastră militară, este pe cale de a stopa avansul SI”, va reafirma Obama, care le va cere oficial aleşilor americani să aprobe intervenţia militară împotriva SI.”În loc de a fi prinşi într-un nou război terestru în Orientul Mijlociu, vom conduce o coaliţie largă, care va cuprinde ţări arabe, pentru a slăbi şi, în cele din urmă, pentru a distruge această grupare teroristă”, va repeta Obama, care a exclus, după retragerile de trupe din Irak şi din Afganistan, posibilitatea de a implica forţele terestre americane într-un nou conflict regional. „În această seară, îndemn Congresul să arate lumii că suntem uniţi în această misiune, adoptând o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva SI”, urmează să încheie preşedintele Statelor Unite. La ora actuală, Washingtonul conduce acţiunea armată din Siria şi din Irak în baza unor texte adoptate sub George W. Bush, imediat după atentatele din 11 septembrie 2001.

Preşedintele Statelor Unite s-a declarat solidar, marţi, în discursul despre Starea Naţiunii, cu victimele terorismului, fie că este vorba de „o şcoală din Pakistan” sau de „străzile Parisului”, arată AFP.”Vom continua să-i vânăm pe terorişti şi să le distrugem reţelele, şi ne vom rezerva dreptul de a acţiona unilateral, aşa cum nu am încetat niciodată să fac acest lucru de când am fost ales pentru a-i elimina pe terorişti, care reprezintă o ameninţare directă pentru noi şi aliaţii noştri”, a spus preşedintele american în faţa Congresului.

Mai mult, Obama a denunţat, în discursul despre Starea Naţiunii, resurgenţa antisemitismului în „unele părţi ale lumii” şi a condamnat „stereotipurile” faţă de musulmani, relatează AFP.”În calitate de americani, noi respectăm demnitatea umană (…). Anume din acest motiv ne exprimăm împotriva resurgenţei deplorabile a antisemitismului în unele părţi ale lumii. Anume din acest motiv vom continua să respingem stereotipurile jignitoare faţă de musulmani, care în mare parte împărtăşesc angajamentul nostru pentru pace”, a declarat Obama în faţa Congresului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.