Iohannis își dorește un Guvern PNL cu Predoiu premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că îşi doreşte un guvern PNL, cu care să se simtă confortabil şi să pună în aplicare viziunea sa pe zece ani, precizând că relaţia cu guvernul actual este una instituţională, normală.
”Da, eu îmi doresc un Guvern PNL. Nu fac niciun secret din asta”, a spus Iohannis, la Realitatea TV, precizând că ”una este ce avem acum, colaborăm instituţional, alta este dacă va fi un guvern, acum sau după 2016, cu cât mai repede cu atât mai bine”.
El a mai spus că îşi doreşte ”un Guvern cu care se simte confortabil, cu care, dacă merge la Bruxeles, să spună: Domnule preşedinte, Guvernul meu şi cu mine..”.
Despre relaţia cu actualul Guvern condus de Victor Ponta, preşedintele a precizat că are o relaţie instituţională, normală. ”Acest Guvern a fost aici, când am devenit preşedinte, nici nu i-am ales nici nu îi resping. Instituţional, nu e treaba preşedintelui, dar cu acest guvern nu văd cum să pun în practică viziunea mea pe zece ani pentru România”, a spus Iohannis.
Iohannis a precizat, referitor la relaţia sa cu premierul Victor Ponta, că a urmărit în media, în general, şi a observat că ”oamenii tratează chestiunea de multe ori foarte simplist”.”Eu propun altfel de politică, fără scandaluri, show-uri televizate între preşedinte şi premier, nu o să mă vedeţi acuzându-l pe premier pentru ceva ce a făcut sau trăgându-l de urechi, vorbind mai colocvial. Nu aşa se face politică. Am spus de atunci că voi colabora instituţional. Preşedintele nu este ales să distreze oamenii, să poarte discuţia politică într-o zonă în care nu are ce căuta”, a comentat Iohannis.
Şeful statului a menţionat că l-a invitat din prima zi pe premierul Ponta, şi au avut o discuţie corectă, după care au avut mai multe întâlniri, pe probleme concrete, de guvernare, de principiu, sau politică externă. ”Mi se pare absolut normal ca premierul şi preşedintele să discute cum se pot rezolva problemele României. Mi se pare anormal, contraproductiv, ca preşedintele şi premierul să nu vorbească despre problemele României”, a spus preşedintele. El a continuat: ”Asta nu înseamnă că nu îmi doresc un guvern cu care lucrez fiindcă avem aceleaşi principii, fiindcă avem acelaşi mod de a vedea lucrurile” şi a amintit că în vara lui 2014, a pornit la un proiect pentru România, împreună cu colegii din PNL, pentru următorii 10 ani.
”Pentru asta, este nevoie de un alt guvern, pentru asta, este nevoie de un guvern cu care lucrez, împreună, pe aceleaşi principii, pe aceeaşi planificare, un guvern care vine cu un program de guvernare care se bazează în esenţă pe lucrurile cu care am venit în faţa alegătorilor şi cu care am câştigat alegerile”, a mai menţionat Klaus Iohannis. Întrebat dacă are un nume de premier, în cazul în care PNL ar prelua guvernarea, că opţiunea sa este Cătălin Predoiu, pentru că acesta este premierul desemnat în urma fuziunii celor două partide, PNL şi PDL.
”Cu siguranţă, opţiunea mea este cea pe care am menţionat-o din vară, încoace. Cătălin Predoiu este premierul desemnat, în continuare, din partea PNL. Domnul Predoiu conduce o echipă a PNL, care lucrează la programul de guvernare şi ştiu că îl armonizează cu programul pe care l-am prezentat eu în campania electorală. Aceste lucruri sunt arhicunoscute, nu văd niciun motiv pentru care, acum, după ce am câştigat alegerile, să spun altceva”, a precizat Klaus Iohannis.
El a menţionat că aceasta a fost construcţia gândită în momentul fuziunii PNL cu PDL. Întrebat cu cine ar colabora mai bine între Victor Ponta şi Cătălin Predoiu, Klaus Iohannis a declarat: ”Evident, cu Cătălin Predoiu” şi a adăugat: ”Nu am spus Cătălin Predoiu că îmi este mai simpatic, ca şi om, fiindcă aceasta este alegerea PNL. Să nu înţelegem lucrurile într-o notă greşită, eu nu fac politică pentru persoane, nu fac politică pentru un anumit interes, eu fac politică pentru România, şi atât”.
El a menţionat că ”dacă spune că îşi doreşte guvernul său, în ghilimele, PNL, şi-l doreşte pentru că atunci poate face mai mult pentru România, şi nu pentru că vrea neapărat ca anumite persoane să ajungă pe anumite funcţii”.
Despre evoluţia fuziunii dintre PNL şi PDL, preşedintele Iohannis a spus: ”Foarte bine se desfăşoară. Este în grafic şi funcţionează”.”În acelaşi timp, nu pot să nu constat că mulţi din cei care ne-au spus de la început că nu se va face fuziunea, acum s-a făcut, şi spun că nu funcţionează. Iată că funcţionează, fiindcă această fuziune am făcut-o pentru a crea un partid puternic de centru-dreapta, care să conducă România. Nu am făcut-o pentru ca X, sau Y sau Z să primească o sinecură, sau un post pentru cineva”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele a explicat că actuala situaţia este legată de rezultatul alegerilor din 2012, pentru că atunci s-a prezentat o configuraţie şi arhitectură politică care arăta într-un fel, şi acum arată în alt fel. ”Concret, atunci s-a prezentat şi a câştigat USL-ul, dar USL-ul nu mai există. Deci, suntem în mijlocul mandatului, cu actorul politic, marele câştigător al alegerilor din 2012, inexistent, şi atunci este normal să avem tot felul de reorientări în Parlament, până când electoratul, în 2016, va putea să spună: de acum încolo, majoritatea este la acest partid”, a mai spus preşedintele.
Iohannis a mai spus că trebuie să ieşim din această ”logică de luptă parlamentară” şi să întrăm într-o ”logică de funcţionalitate a democraţiei, cu putere şi opoziţie”.”Propunerea mea pentru clasa politică este să rezolvăm împreună problemele mari, iar în cadrul jocului democratic, evident, fiecare să se profileze cât poate de bine. Pentru o ţară cu o democraţie consolidată, este nevoie de două părţi puternice, şi Puterea şi Opoziţia, nu există o democraţie puternică cu o opoziţie slabă”, a mai afirmat Klaus Iohannis.