Iohannis, întâlnire la vârf cu Merkel

0

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu cancelarul Angela Merkel în prima sa vizită oficială la Berlin. Printre subiectele abordate de cei doi lideri politici s-a numărat aderarea României la spaţiul Schengen. În acest sens, Angela Merkel a declarat că: „Vom vorbi cu partenerii noştri europeni despre aderarea la Spaţiul Schengen, spunând că este o prioritate pentru România cât şi pentru Bulgaria” .

Presedintele care se află în prima sa vizită oficială la Berlin s-a întânit anterior cu preşedintele Joachim Gauck. Cei doi şefi de stat au discutat despre relaţia dintre cele două ţări, precum şi despre „moştenirea comunismului”. În cadrul declaraţiei comune de presă, de la Berlin, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, şeful statului român a declarat: „Sunt foarte multumit de discuţiile purtate. Am trecut în revista evoluţia relaţiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural și politic.”

Totodată, Klaus Iohannis a afirmat că „Germania nu este doar principalul partener economic al României, ci şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de dialog”.

De cealaltă parte, liderul de la Berlin a vorbit şi el despre relaţia strânsă dintre România şi Germania. „Suntem foarte apropiaţi şi cultural şi economic. Suntem parteneri comerciali. Germania constituie o forţă importantă în România”, a declarat Angela Merkel.

În plus, liderul de la Berlin a amintit şi despre temele discutate cu şeful statului român: „Am vorbit despre statul de drept, combaterea corupţiei, despre faptul că România are dorinţa să fie membru al spaţiului Schengen. Am vorbit si despre câteva probleme economice – folosirea fondurilor europene, folosirea posibilităţilor de îmbunătăţire a traiului.”În privinţa integrării României la spaţiul Schengen, cancelarul german a mai adăugaz: „Vom vorbi cu partenerii noştri europeni despre aderarea la Spaţiul Schengen, spunând că este o prioritate pentru România cât şi pentru Bulgaria”.

În acest sens, şi preşedintele Klaus Iohannis a precizat că speră ca Germania va sprijini România pentru această aderare.”Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre acest obiectiv (n.r. aderarea la spaţiul Schengen). Există elemente convingătoare care să ducă la eliminarea rezervelor de până acum. Raportul MCV şi contribuţia României la securitatea frontierei externe a UE sunt astfel de argumente”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.