Cutremur cu magnitudinea de 4,7 resimțit și la București

Share:

Un cutremur cu magnitudinea de 4.7  pe scara Richter a avut loc luni în România, anunţă Institutul de Fizică a Pământului. Seismul s-a produs la  orele 15,49, la o adâncime de 140 de kilometri. 

Un cutremur de magnitudine 4,7 s-a produs in ziua de luni, 16 martie, in regiunea Vrancea. Seismul a avut loc la o distanță de 141 kilometri de București, 53 kilometri de Sfântu Gheorghe și 15 kilometri de Comandău.

Gheorghe Marmureanu şi Mircea Radulian au răspuns recent la întrebarea care stă pe buzele tuturor: „Când va avea loc marele cutremur în România?”.”Va fi un cutremur mare, la un moment dat. Zona Vrancea generează astfel de cutremure, dar este imposibil de spus când. Având în vedere complexitatea, nimeni nu poate spune cu exactitate când. Magnitudinea şi adâncimea sunt şi ele o problemă”, a declarat Mircea Radulian la Pro TV.

„Sunt optimist, fiindcă nu poate fi acum. Nimeni nu poate spune precis că va fi mâine, poimâine. Cine afirmă aşa ceva, nu are partea fundamentală a acestei ştiinţe. (…) Când e un cutremur de suprafaţă, distanţa dintre un cutremur foarte puternic şi cel de dinaintea lui e de 36-37 ani. La cutremurele foarte adânci, distanţa în timp variază foarte mult – 65, chiar 100 de ani. Aici e problema noastră acum. Din ce ştim până acum, viitorul mare cutremur va fi adânc. Dacă era de suprafaţă, avea loc până acum. Problema noastra este, va avea loc la 65 sau la 100 de ani după cel din ’77? Asta este marea problemă”, a răspuns Gheorghe Mărmureanu.

Astfel, la un calcul estimativ, perioada cea mai îndepărtată în care ar putea are loc un cutremur mare în România este undeva în jurul anilor 2036-2038, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.