Rusia nu se retrage din Consiliul Europei

0

Problema privind posibila retragere a Rusiei din Consiliul Europei (CoE) nu se pune deocamdată în termeni practici, a declarat șeful Departamentului pentru cooperare paneuropeană al Ministerului de Externe al Rusiei, Ivan Soltanovski, informează agenția de presă RIA Novosti, preluată de Agerpres.

‘Problema (privind ieșirea Rusiei din CoE) este una complicată, în prezent noi nu o punem, desigur, în termeni practici și în principiu avem obligații ce trebuie onorate. Dacă analizăm componenta parlamentară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) vedem că este într-adevăr vorba de o mare criză. O situație complicată se înregistrează chiar în Consiliul Europei. Însă problema privind retragerea ca atare (din CoE) nu se pune în prezent’, a spus Soltanovski.

Acesta a subliniat că Rusia trebuie să-și apere poziția pe diverse scene internaționale.’Cel mai ușor este să pleci, să trântești ușa, însă nimeni nu pune astfel problema. Trebuie să ne apărăm poziția în cadrul tuturor forurilor existente. Consiliul Europei este o scenă internațională foarte importantă’, a spus oficialul rus.

Soltanovski a amintit că la adresa delegației ruse la APCE au fost luate măsuri discriminatorii, pe care le califică drept ‘inadmisibile’. ‘Acest lucru a fost spus de multe ori și la diverse niveluri, dar să sperăm că în timpul activității ulterioare a CoE punctul nostru de vedere va găsi mai multă înțelegere’, a punctat reprezentantul MAE rus.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a lăsat delegația rusă fără drept de vot până în aprilie, prelungind în acest fel sancțiunile inițiate anterior din cauza situației din Ucraina. Șeful Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat, Aleksei Pușkov, a declarat anterior că Rusia va părăsi APCE până la sfârșitul lui 2015.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.