Polisano a inaugurat Centrul de Excelență în chirurgia aortică

0

Acest lucru poziţionează Spitalul European Polisano în topul internaţional al instituţiilor de profil. Viaţa unui pacient de 57 de ani, „trimis acasă să moară” de alte instituţii medicale a fost salvată printr-o operaţie în premieră în România. Secţia de Chirurgie Cardio-Vasculară a primit din partea Ministerului Sănătăţii titulatura de secţie clinică, fiind una dintre puţinele instituţii medicale private din România care a primit această titulatură. Studenţii medicinişti vor putea face în acest fel practică aici.

Viaţa unui pacient în vârstă de 57 de ani, diagnosticat cu anevrism de aortă, a fost salvată printr-o operaţie de remodelare de aortă, realizată cu succes în premieră naţio­nală la Spitalul European Polisano, de către echipa de medici Heart Team.
Spitalul European Poli­sano a lansat Centrul de excelenţă în Chirurgia aortică şi afecţiunile cardiovasculare complexe.
Centrul de excelenţă în Chi­rurgia aortică şi afecţiunile cardiovasculare complexe con­stă într-un parteneriat în­cheiat cu patru instituţii medi­cale din Suedia, Marea Brita­nie, Franţa şi Irlanda, prin in­ter­mediul căruia medici cu ex­perienţă vor asista echipa spi­talului în realizarea inter­ven­ţiilor deosebit de complexe.
„Astăzi este o zi cu totul spe­cială pentru noi. Ne mândrim cu două performanţe impor­tante care ne plasează în topul spitalelor de referinţă inter­naţională în chirurgia cardio­vasculară complexă şi în spe­cial în patologia aortei. Remo­dellingul de aortă este încă una dintre intervenţiile mo­derne realizate în premieră naţională în spitalul nostru, care oferă pacienţilor un plus de beneficii faţă de intervenţiile clasice. Centrul lansat este singurul de acest gen din Ro­mâ­nia care vine în întâm­pinarea cazurilor grave, pentru care românii ar fi plecat în mod normal la clinicile din străi­nătate”, a declarat dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Poli­sano şi şeful Secţiei de Chi­rurgie cardiovasculară şi toracică.
Pacientul a fost diagnos­ticat cu anevrism de aortă la ieşirea din inimă. Anevrismul aortic reprezintă o dilatare patologică a unui segment al aortei, determinată de factori precum înaintarea în vârstă şi slăbirea rezistenţei peretelui aortic, depunerea plăcii atero­sclerotice pe peretele vas­cular, traumatisme sau factori genetici. Netratată, această dilataţie se extinde, ducând la slăbirea vasului şi în final la ruperea sa, fenomen ce de­termina instalarea unei hemo­ragii interne masive şi fatale în lipsa unei intervenţii ur­genţe. Jumătate din pacien­ţii cu ruptură de anevrism nu ajung la spital la timp pentru a fi salvaţi.
Intervenţia de remodelling de aortă a durat aproximativ patru ore şi a constat în exci­zarea anevrismului prin remo­delarea rădăcinii aortice cu un inel protetic Coroneo şi reim­plantarea arterelor coronare. În comparaţie cu procedura de implantare de vâlvă mecanică, intervenţia de remodelling oferă pacientului posibilitatea de a-şi păstra valva aortică nativă, scutindu-l astfel de dependenţa de tratament medicamentos pentru inimă.
Operaţia a fost realizată de către Echipa Inimii – Heart Team, alcătuită, după model european, din chirurgi cardio­vasculari şi cardiologi inter­ven­ţionişti de renume inter­naţional: conf. dr. Victor Cos­tache, directorul medical al Spitalului European Polisano şi şeful Secţiei de Chirurgie cardiovasculară şi toracică, dr. Nicolae Florescu, şeful Secţiei de Cardiologie intervenţională şi dr. Alexandru Voican, medic specialist Cardiologie inter­ven­ţională, împreună cu anes­tezişti şi cardiologi clinicieni. În medie, echipa medicală tratează anual aproximativ 60 de cazuri de patologie aortică.
Prof. univ. dr. Sherif A.H. Sultan, chirurg, profesor şi cercetător renumit la nivel internaţional, cu contribuţii remarcabile, inovative şi de pionierat în domeniul medical şi universitar a fost prezent la inaugurarea centrului.

Cardiologia – secţie clinică universitară

„Polisano este singurul spital privat din România care răspunde întregii patologii medicale, care acoperă toate cele 35 de specialităţi medi­cale. Este un spital care în ultimul an de zile a funcţionat la capacitate maximă, în condiţiile în care toate secţiile au devenit operative în ultimul an, un spital în care s-au făcut foarte multe premiere naţio­nale şi nu numai în domeniul medical”, a spus ieri Remus Borza, preşedintele Grupului Polisano.
El a anunţat faptul că Minis­terul Sănătăţii a acordat sta­tutul de secţie clinică univer­sitară Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, coordonată de dr. Victor Costache.
„Sperăm ca în scurt timp să dobândim acest statut şi pen­tru Secţia de Neurochirurgie coordonată de dr. Claudiu Matei. În atare condiţii, în momentul în care vom avea minim două secţii clinice, vom putea ca şi spitalul nostru să îl acredităm ca spital clinic, iar acest lucru va permite tuturor studenţilor la Medicină să vină să facă rezidenţiatul în spitalul nostru”, a mai spus Remus Borza.
Pe lângă reuşitele medi­cale, Spitalul European Poli­sano primeşte recunoaşterea comunităţii ştiinţifice interna­ţionale prin participarea în prezidiul congresului mondial CICE 2015, conferinţă renu­mită la nivel internaţional, dedicată progresului teoriei şi practicii educaţionale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.