Legea finanțării partidelor, adoptată de Senat

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 106 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, proiect trimis la reexaminare de preşedintele României. Printre modificările adoptate se numără şi cea privind împrumuturile pe care le poate lua un partid politic pentru campania electorală. Astfel partidele se vor putea împrumuta doar prin virament bancar, iar banii vor trebui restituţi în maximum trei ani.

Proiectul, adoptat de Senat, va fi trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala, relatează Romaniatv.net.

Comisia de cod electoral a adoptat, marţi, cererea preşedintelui de reexaminare a legii finanţării partidelor, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maxim 3 ani, se vor face prin virament bancar şi cele care nu sunt restituite în termen sunt considerate donaţii.  Astfel, comisia a introdus, în proiect, şi principiul independenţei partidelor politice şi a candidaţilor faţă de finanţatori.

Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clară în legătură cu împrumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel încât termenul de restituire a împrumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile în bani şi restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termen de 3 ani, se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

Preşedintele comisiei, Mihai Voicu a spus că, astfel, se rezolvă problema că împrumuturile ar putea să se constituie în donaţii mascate sub forma de împrumut, arătând că, dacă împrumutul nu a fost restituit în 3 ani, se transformă în donaţie, cu respectarea plafonului stabilit, ceea ce depăşeşte plafonul fiind confiscat.

O altă modificare decisă în Comisia de cod electoral este în legătură cu donaţiile cu sarcină cu privire la imobile cu destinaţia de sedii, introducându-se un termen de doi ani, pentru a îndeplini sarcina cumpărării unui imobil dintr-o donaţie făcută în acest scop şi neîndeplinrea termenului atrage după sine anulare exceptării de la plafonare.

Comisia a mai decis introducerea publicării în Monitorul Oficial şi a împrumuturilor, nu numai a donaţiilor. În privinţa subvenţiilor acordate de la bugetul de stat pentru partide, se va păstra principiul, dar se va preciza că subvenţiile făcute partidelor de la bugetul de stat au statut de special.

Preşedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu a precizat, după şedinţă, că AEP a făcut un calcul privind impactul financiar al aplicării legii, suma putând ajunge la aproape 30 milioane de euro pentru un scrutin electoral. „AEP a făcut un calcul privind impactul financiar al aplicării legii finanţării partidelor, important este că şi Ministerul de Finanţe a făcut un calcul şi s-a concretizat cu un punct de vedere favorabil al Guvernului asupra legii. Calculul este făcut pe scenarii, pentru că nimeni nu poate ştii de pe acum câte partide vor avea finanţare. Din câte îmi amintesc, un buget pe un scenariu rezonabil pentru un număr mai mare de partide care ar putea trece acest prag ar fi de 30 milioane de euro pentru un scrutin. Aceasta este cifra care, în opinia mea, nu va fi atinsă”, a detaliat Voicu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.