Rețineri în cazul infracțiunilor informatice

Procurorii DIICOT au dispus reținerea a 13 persoane care făceau parte dintr-o grupare specializată în săvârșirea de infracțiuni informatice și spălare de bani, au comunicat oficiali ai instituției.

Ei vor fi prezentați instanței, cu propunere de arestare preventivă.

Procurori DIICOT și ofițeri de poliție judiciară, cu sprijinul jandarmilor, au efectuat duminică 42 percheziții domiciliare în București, Bârlad, Bacău, Pitești, Galați și Constanța în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice și spălare de bani, prejudiciul total cauzat fiind de aproape 15 milioane de dolari.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost găsite și ridicate 16 laptopuri și telefoane mobile folosite în activitatea infracțională, 2 kg de aur în lingouri, tablouri și suma de 150.000 euro. „În cauză, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie 2013 — decembrie 2013, grupul infracțional organizat, format din peste 52 de persoane, cetățeni romani și străini, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operațiuni), în 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD”, se arăta într-un comunicat de presă transmis de DIICOT.

În activitatea infracțională au fost vizate bănci din SUA (Puerto Rico) și Oman (Muscat). Potrivit DIICOT, liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare, obținând astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporații iar, ulterior, respectivele date erau inscripționate pe carduri clonate și distribuite către alți membri ai grupării.

Operațiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, în zilele nelucrătoare ale băncilor. Membrii grupării efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor instituții bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia și România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.