Fumul înecăcios (care) învăluie lupta anticorupție

Share:

Direcția Națională Anticorupție a devenit cea mai puternică formațiune politică. Lideri politici, oameni de afaceri, bancheri, persoane influnte, tremură în fața procurorilor DNA. În tot acest timp, valuri de simpatie populară cresc, zi de zi, notorietatea acestei instituții anticorupție. Realitatea este, însă, bine camuflată de un fum gros, înecăcios, prin care nu mai distingi aproape nimic, fum bine întreținut de procurorii DNA și partenerii lor fideli din SRI. Acest tip de lupta anticorupție-reținerea, cu suspect de mult tam-tam, a unor lideri politici și oameni de afaceri controversați- place al naibii de mult unei populații care aplaudă zgomotos faptul că liderul politic X, parlamentarul Y sau omul de afaceri Z este săltat, reținut și mai ales plimbat încătușat prin fața camerelor de luat vederi de către procurorii DNA.

Toate ar fi bune și frumoase, demne chiar de laudă, dacă semnele de întrebare nu ar deveni tot mai numeroase în cazul anchetelor și dosarelor instrumentate de procurorii DNA. Spre exemplu, cazul Udrea, pupila cea mai iubită a fostului președinte Traian Băsescu. Mare lider PDL și ministresă ani buni în guvernele Boc și MRU, Udrea a făcut, practic, ce a vrut în Guvernul României. În toată această perioadă, procurorii DNA nu au mișcat vreun deget în ceea ce o privește pe aceasta. Abia după ce Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni, vajnicii apărători ai luptei anticorupție au sărit furibund la „beregata” Elenei Udrea, după ce în prealabil l-au anihilat rapid pe fostul soț al acesteia, Dorin Cocoș.

Dacă procurorii DNA nu au „nici mamă, nici tată”, cum spune o vorbă veche din popor, de ce a fost nevoie ca Udrea să fie luată la întrebări abia după ce protectorul său a părăsit funcția supremă în stat? Cum a fost posibil ca prin ministerul pe care l-a condus să se facă atâtea abuzuri, să fie plimbate genți cu șpăgi uriașe, iar procurorii DNA și partenerii lor din serviciile secrete să fie complici atâția ani? Pun pariu cu oricine că, în cazul în care Traian Băsescu ar fi fost și astăzi președintele în exercițiu al României, Udrea nu ar fi fost chemată nici măcar ca martor în vreo anchetă a DNA! Varianta oficială a DNA, de altfel nici nu putea fi alta, este că în cazul instrumentării unor dosare de anvergura celor care o vizează pe Udrea, a fost nevoie de mult timp! Sunt convins că în cazul în care, așa cum am spus, Băsescu era încă la Cotroceni dosarul era și astăzi „în lucru”.

Și atunci cum facem cu credibilitatea unei instituții precum DNA care se comportă ca un partid politic compromis ce face, în cel mai pervers mod, jocuri în favoarea unei găști politice sau a alteia. Cel puțin așa pare! De ce, spre exemplu, în anumite dosare, sunt săltați doar anumiți lideri politici deși în ecuația dosarului respectiv se găsesc mult mai multe persoane cu demnități importante? Se aude că la adresa lui Vasile Blaga, mare copreședinte PNL , deși sunt făcute „n” denunțuri, procurorii DNA tergiversează audirea acestuia!

Mai mult, tehnica perversă de a sălta „un pește mic” în speranța că acesta, presat, timorat, amenințat cu spectrul cătușelor, va da „în gât” un „pește” mult mai mare, nu are nicio legătură cu statul de drept! Există, din păcate, alarmant de multe cazuri în care o persoană reținută și-a schimbat depozițiile și conținutul unor denunțuri, doar pentru că presiunile la adresa sa erau uriașe!

Pe de altă parte, realitatea acestor ani arată cât de penale sunt găștile politice, cât de rapace, lacome și arogante sunt, dar mai ales cât de repede se denunță unii pe alții doar pentru a obține reducerea pedepsei! Penalii se „toarnă”, nonșalant, unii pe alții, iar în unele cazuri, procurorii DNA aleg și, după caz, impun denunțurile pe care le vor!

Se aude că teancuri de dosare sunt păstrate, sub cheie, de unde vor fi scoase când situația o va impune. Se mai aude, de asemenea, că unii demnitari extrem de influenți în statul român au primit semnale că, la cea mai mică abatere, vor urma direcția penală a Elenei Udrea! Nu știu cât este zvon și cât realitate, dar informațiile pe surse din lumea jurnaliștilor vorbesc de reținerea, în următoarele luni, a unor lideri politici extrem de puternici. Se aude că Băsescu va fi luat la întrebări de DNA prin luna iunie, ca și vicepremierul Oprea, ca și alți lideri politici. Vom vedea cât sunt intoxicări și cât adevăr în aceste informații care circulă, evident pe surse, prin lumea politică și nu numai.

Din păcate, instituțiile statului român continuă să se decredibilizeze accentuat, în ciuda unor tentative disperate de a arăta românilor că direcția în care se îndreaptă România este cea potrivită!

Și, încă ceva: cu ce sume recuperate de la marii penali și evazioniști reținuți se pot lăuda instituțiile statului?

Vedeți, aici este marea problemă și asta arată în modul cel mai elocvent incapacitatea unui stat ce se pretinde de drept de a reacționa, prin instituții politizate, la flagelul corupției!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.