Arestări în dosarul de evaziune fiscală de la Romprest!

0

Tribunalul Prahova a decis arestarea preventivă a 15 persoane implicate într-un dosar de evaziune fiscală la firma de salubritate a omului de afaceri Florian Walter. Pentru acesta din urmă, director al companiei Romprest, procurorii au cerut mandat de arestare în lipsă, dar judecătorul a fixat termen pentru decizie data de 15 mai.

Cei 15 arestaţi fuseseră reţinuţi de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor ce au avut loc miercuri la sediul unei firme de salubritate. Omul de afaceri Florian Walter a fost dat în consemn la frontieră, relatează Romaniatv.net.

În total, 50 de persoane au fost conduse la audieri după perchezițiile ce vizau destructurarea unei grupări de evaziune fiscală și spălare de bani condusă de omul de afaceri Florian Walter.De asemenea, procurorii DIICOT Ploiești au cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale, fiind dat în consemn la frontieră.

Procurorii DIICOT Ploiești au efectuat miercuri percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care omul de afaceri Florian Walter este acuzat că a pus bazele unu grup infracțional organizat.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea că, în perioada 2013-2014, s-a constituit un grup infracțional organizat format din 23 de persoane și coordonat de suspectul Florian Walter, care a desfășurat operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.

Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea firmei de salubritate a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societății a facturilor aferente achizițiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, inițial, în conturile societăților fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăți comerciale de tip „fantomă”, fiind retrase în numerar și preluate de către Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt implicați și unul dintre finanțatorii FC Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și soția acestuia, Cristina, cei doi având calitatea de suspect, respectiv martor în dosar.

Conform surselor citate, aceștia controlau unele dintre firmele implicate în lanțul infracțional construit de Walter și de apropiați ai săi.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit și a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT Ploiești efectuează cercetări față de suspecți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, și spălare a banilor, în forma continuată.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârșirea infracțiunilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.