Bustul marelui chirurg Ion Juvara, dezvelit la UMF „Carol Davila”

0

Bustul acad. prof. dr. Ion Juvara a fost dezvelit vineri în Holul de Onoare al UMF ‘Carol Davila’ în prezența rectorului instituției de învățământ superior, Ioanel Sinescu, și a celor două fiice ale marelui chirurg.

„Scopul întâlnirii noastre este să reamintim o mare personalizate a medicinei românești, a chirurgiei românești, prof. dr. acad. Ion Juvara. Profesorul Palade a fost coleg de promoție și prieten cu profesorul Juvara. Profesorul Juvara este George Emil Palade al chirurgiei românești și al chirurgiei europene și internaționale. Nu este niciun fel de exagerare în afirmația mea. Au fost colegi de promoție și foarte buni prieteni. Pe teza de doctorat, pe prima pagină, profesorul Juvara a scris: „Port dragoste frățească lui George Emil Palade!”. Profesorul Juvara este una dintre cele mai proeminente personalități ale lumii medicale românești, europene și internaționale. A fost formator de școală chirurgicală în postura de pedagog și educator, în postura de tată și membru al unei familii prestigioase cu foarte multe ramificații și pe orizontală, și pe verticală, cu rădăcini adânci, descendenți celebri în special în domeniul medical și în altele”, a declarat rectorul Ionel Sinescu, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, Ion Juvara a fost un enciclopedist și un maestru al chirurgiei care a abordat chirurgia toracică, chirurgia timică, chirurgia abdominală de mare performanță, dar și chirurgia vasculară.

„A fost de la 36 de ani medic primar de chirurgie generală și medic primar urolog. Profesorul Juvara a fost un strălucit chirurg, a fost un creator de școală, a fost un pedagog desăvârșit, a fost un pedagog umanist recunoscut, a fost un om de o generozitate și bunătate dincolo de ce afișa, de severitate în clinică și disciplină, pe care orice specialitate medicală trebuie să le aibă. Era mai exact ca un ceasornic în tot ceea ce gândea, scria, făcea sau spunea”, a adăugat Sinescu, care a mulțumit celor două descendente ale profesorului pentru sculptura dăruită universității.

Arhitectul Alexandra Chiliman Juvara, una dintre fiicele profesorului Juvara, a mulțumit în numele familiei pentru inițiativa de aducere aminte a personalității și activității profesorului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.