Iohannis atacă la CCR modificarea Codului Penal
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va ataca la CCR eventualele modificări ale Parlamentului la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Anunțul a fost făcut în cadrul unui interviu pentru televiziunea publică germană.
”Lupta anticorupție nu este o pasiune a mea, ci este o necesitate, dacă România vrea să se dezvolte”, a spus Klaus Iohannis. Președintele a subliniat că România ar fi un avantaj pentru spaţiul Schengen.
”România este pe deplin pregătită pentru aderare, a fost un generator de securitate pentru întreaga regiune și nu ar slăbi zona Schengen, ci ar fi un avantaj pentru statele membre”, a susţinut șeful statului.
Reamintim că senatorii au votat un amendament la Codul de Procedură Penală, prin care arestarea preventivă este îngreunată. Astfel, arestul preventiv de 30 de zile se va face doar în baza unor indicii temeinice, nu în baza unor suspiciuni rezonabile, conform modificării. 88 de senatori au votat pentru, în timp ce doar 20 împotrivă. Amendamentul aparține senatorilor din majoritatea parlamentară: Cristiana Anghel(PC), Ioan Chelaru(PSD) și Ovidiu Donțu(PSD). For decizional în acest caz este Camera Deputaților.
Senatorii pun bețe în roate procurorilor DNA. Astfel, s-a revenit, prin vot secret, la forma veche a Codului Penal, după ce s-a votat amendamentul la Codul de procedură penală prin care arestarea este mai greu de realizat. Arestarea preventivă se va face, după noul amendament, pe baza unor ”indicii temeinice”.
Reamitim că încă de săptămâna trecută era de notorietare că legea va fi adoptată tacit de Senat. Termenul de 45 de zile pentru dezbatere a expirat joi.
Care este forma, după adoptarea amendamentului
Astfel, s-a eliminat din procedura arestării preventive, stipulată la articolul 202, ”suspiciunea rezonabilă” și s-a înlocuit cu ”indicii temeinice”:
„Masurile preventive pot fi dispuse daca din probe rezulta indicii temeinice ca o persoană a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”, se arata intr-un amendament la Codul de Procedura Penala care a fost aprobat, marți, 4 mai, cu 4 voturi ‘pentru’ si 3 voturi ‘contra’ in Comisia Juridica a Senatului.
Senatorul PNL Steliana Miron nu s-a aflat in sala de sedinta in momentul votului. CSM s-a declarat impotriva amendamentului.Amendamentul este asumat de senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Donțu și Cristiana Anghel.