Conservatorul Duda câștigă alegerile prezidențiale din Polonia

Conservatorul Andrezj Duda a câștigat alegerile prezidențiale din Polonia cu 53% din voturi, potrivit sondajelor de opinie realizate la ieșirea de la urne.

Andrzej Duda, candidatul partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Polonia, cu 53%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relarează Romaniatv.net.

Dacă estimările la ieşirea de la urne vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Andrzej Duda, în vârstă de 43 de ani, va deveni noul preşedinte al Poloniei. El a câştigat în mod surprinzător primul tur de scrutin, cu 34,7%.

Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Bronislaw Komorowski, în vârstă de 62 de ani, ar fi obţinut 47% din voturi în al doilea tur. Rata participării la vot ar fi de 56,1%. Komorowski a devenit preşedintele Poloniei în urmă cu cinci ani, după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, a murit într-un accident aviatic.

Duda este un eurosceptic moderat care favorizează sprijinul statului pentru persoanele aflate în situaţie dificilă. El s-a bazat pe milioanele de polonezi care afirmă că nu simt beneficiile celor 25 de ani de creştere economică aproape neîntreruptă din Polonia.

Preşedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al forţelor armate şi poate respinge noile legi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.