OMS aprobă un plan de luptă împotriva rezistenței antimicrobiene

Share:

Adunarea Mondială a Sănătății (AMS), cel mai mare organ de decizie în domeniul politicii medicale, a adoptat un plan de acțiune pentru a lupta în mod ferm și unilateral împotriva rezistenței antimicrobiene, inclusiv a rezistenței la antibiotice.

Adunarea, care s-a încheiat marți după opt zile de deliberări, a decis să acționeze tranșant împotriva unei probleme care ia amploare, relatează EFE.

Chiar înainte de începerea dezbaterilor Adunării, Organizația Mondială a Sănătății a prezentat un studiu care a relevat că infecțiile care în ultimele decenii s-au putut trata datorită antibioticelor ar putea deveni din nou letale ca urmare a creșterii rezistenței bacteriilor la aceste medicamente.

OMS a avertizat că, dacă nu vor fi luate măsuri, lumea se îndreaptă spre „o eră postantibiotică”, în care bolile comune și rănile minore tratabile de-a lungul anilor ar putea fi din nou mortale. Planul de acțiune stabilește cinci obiective: o mai bună conștientizare și cunoaștere a rezistenței antimicrobiene; consolidarea vigilenței și cercetarea; reducerea incidenței infecțiilor; optimizarea utilizării medicamentelor antimicrobiene; și asigurarea unei finanțări durabile.

Rezoluția AMS cere statelor să implementeze planul de acțiune în propriile contexte naționale și să caute resurse de finanțate suplimentare. De fapt, adoptând planul, țările s-au angajat să-l adopte la nivel național înainte de mai 2017.

Programele naționale trebuie să acopere atât rezistența antimicrobiană la oameni, cât și la animale și în agricultură. Utilizarea îndelungată a antibioticelor și a altor antimicrobiene generează un proces natural de rezistență care se accelerează când aceste medicamente sunt utilizate în exces sau în mod neadecvat și când sunt de proastă calitate.

Una din principalele probleme intervenite este vânzarea de antibiotice și de alte antimicrobiene fără rețetă sau pe internet. La aceasta se adaugă faptul că în multe țări nu există o reglementare strictă, ceea ce favorizează nu doar automedicația, ci și alegerea greșită a unui antibiotic. Situația se agravează în cazul medicamentelor contrafăcute, avertizează OMS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.