Lagarde, despre varianta ieșirii Greciei din zona euro

0

Ieșirea Greciei din zona euro (Grexit) este posibilă, dar o astfel de evoluție nu va vesti probabil sfârșitul monedei euro, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, transmite Reuters.

‘O ieșire a Greciei din zona euro este o posibilitate, dar un astfel de pas nu va fi o plimbare în parc, însă nici nu va însemna probabil sfârșitul euro’, a declarat șeful FMI, într-un interviu ce va fi publicat vineri în publicația germană ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’.

Miercuri seară, premierul elen Alexis Tsipras a anunțat că Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii săi, UE și FMI, care va permite deblocarea unei tranșe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia să nu intre în faliment. Declarațiile lui Tsipras au fost contrazise, însă, de ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia nu s-au înregistrat progrese semnificative în discuțiile dintre cele două părți.

Grecia nu va mai avea acces la fondurile FMI, dacă își pune în aplicare planul de a nu rambursa sumele datorate instituției, a avertizat, joi, un purtător de cuvânt al instituției.

‘Orice țară care nu își onorează angajamentele față de Fond (…) este declarată în situația de arierate la plată și nu are acces la finanțările FMI’, a declarat William Murray, într-o conferință de presă desfășurată la Washington.

Ministrul de interne elen a afirmat recent că Grecia nu va rambursa Fondului Monetar Internațional cele 1,6 miliarde de dolari scadente în iunie, într-un moment în care Atena încearcă să încheie un acord cu creditorii săi pentru a obține deblocarea unei noi tranșe de împrumut și a evita falimentul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.