Al-Qaida nu recunoaște Califatul Statului Islamic

Share:

Califatul pe care intenționează să-l instaureze gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) este ‘nelegitim’, a declarat miercuri seara liderul Frontul Al-Nosra, brațul sirian al rețelei teroriste internaționale Al Qaida, relatează AFP.

În a doua parte a unui interviu difuzat de postul de televiziune qatariot Al-Jazeera, Abu Mohamed al-Jolani a criticat îndelung Statul Islamic și a spus că o reconciliere între cele două formațiuni jihadiste nu este de actualitate.

‘Ei au anunțat un califat, dar erudiții îl resping ca nelegitim. Acesta nu se bazează pe legea islamică’, a adăugat liderul Frontului Al-Nosra, care avea fața acoperită cu o eșarfă neagră, ca și în prima parte a interviului ce a fost difuzat cu o săptămână în urmă, informează Agerpres.

Rivalitățile dintre cele două mișcări s-au agravat după ce Statul Islamic și-a anunțat în iunie 2014 intenția de a instaura un califat în zonele ocupate din Siria și Irak.’Nu există semn de reconciliere între noi pentru moment’, a afirmat el, estimând că rivalitățile cu Statul Islamic a permis regimului președintelui sirian Bashar al-Assad ‘să prospere’.

Combatanții Statului Islamic ‘nu respectă ordinele pe care le-am dat, printre altele de a nu provoca explozii în piețe sau de a nu ucide oameni în moschei’, a spus el. Liderul antenei Al Qaida din Siria a acuzat Statul Islamic că ‘nu luptă serios împotriva regimului’ președintelui Assad.

Frontul Al-Nosra a înregistrat recent mai multe victorii notabile asupra forțelor guvernamentale în provincia Idlib (nord-vest). Liderul grupării asigură că 30% din membrii săi sunt străini, între care și un ‘număr mic de americani’.

În prima parte a acestui interviu, Abu Mohamed al-Jolani a asigurat că misiunea sa este să răstoarne de la putere regimul de la Damasc și că nu are planuri de a lansa atacuri împotriva Occidentului din Siria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.