Pasok a ales pentru prima dată la conducerea sa o femeie

Share:

Fofi Gennimata, fost ministru și fiica unuia dintre fondatorii Pasok (socialist), a fost aleasă duminică seara la conducerea partidului și i-a cerut, în prima sa declarație, premierului Alexis Tsipras să dea dovadă de responsabilitate, relatează AFP.

Gennimata, 41 de ani, a fost aleasă în primul tur, devansându-i pe ceilalți doi membri ai formațiunii care au participat la alegeri și obținând peste 50% din voturi.

Pasok (Mișcarea Socialistă Panelenă), altădată la egalitate cu formațiunea Noua Democrație la toate marile alegeri, a fost slăbită considerabil după participarea la coaliția de guvernare și de criza economică în care se află Grecia din 2009.

Profitând de uzura celor două partide tradiționale, partidul radical de stânga Syriza, condus de Alexis Tsipras, a câștigat alegerile parlamentare în luna ianuarie.

În 2009, Pasok a câștigat alegerile legislative cu 43,9% din voturi. În iunie 2012, formațiunea a obținut doar 12,3% din voturi, iar în ianuarie anul trecut 4,7%. Numărul locurilor sale din Parlament a scăzut de la 160 (din totalul de 300) la 33, iar în prezent la 13.

Fofi Gennimata, care a deținut diferite posturi ministeriale între 2009 și 2015, a devenit cel de-al cincilea președinte (după Andreas Papandreou, Costas Simitis, Georges Papandreou și Evangelos Venizelos) al formațiunii Pasok. Tatăl său a contribuit la crearea formațiunii în 1974.

În prima sa declarație după alegeri, ea a afirmat că preia conducerea Pasok ‘în cel mai critic moment pentru țară, în momentul în care toată lumea trebuie să dea dovadă de responsabilitate’. În special, a subliniat ea, premierul Tsipras, care trebuie ‘să dea dovadă de responsabilitate în fața poporului grec și nu în fața membrilor Syriza’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.