Invazia „specialiștilor în PR”
În ultimii ani asistăm la o invazie a firmelor de PR. De așa-zis PR, pentru că mulți dintre patronii și angajații „specialiști în PR” nu au nici cea mai vagă legătură cu acest domeniu. Strategia este, însă, pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Vine un individ X sau Y care are ceva relații la nivel politic și pune bazele unei firme de PR. Cumpără apoi de pe net bazele de date din media ce conțin adresele de e-mail, contactele jurnaliștilor, redacțiilor de ziare, site-urilor de știri etc. Apoi se trece la pasul doi și anume identificarea unor companii puternice care să „cadă în plasă”. Există companii multinaționale și chiar românești care plătesc sume fabuloase, absolut nejustificate, unor companii de PR pentru ca acestea să le promoveze acțiunile în mass-media. Aici intervin „specialiștii în PR” care, la presiunea patronilor, încep să agreseze, efectiv, prin sute de e-mailuri și telefoane, redacțiile ziarelor, televiziunilor, agențiilor și site-urilor de știri de la nivel central și local.
Aici intră în ecuație (obligatoriu) prostia crasă a unora dintre patronii de presă și chiar a unor redacții puternice care aleg să publice această invazie de comunicate de presă (a se citi materiale publicitare fățișe și agresive!), fără a taxa, pentru publicitate, companiile respective.Trebuie să fii cel puțin naiv sau să îți bagi joc de banii tăi/ai patronului și să publici, gratuit, materiale publicitare trimise de companii care au cifre de afaceri amețitoare.
Bineînțeles că, după trimiterea unui așa-zis comunicat de presă și preluarea, repet idioată, a acestor materiale publicitare de site-uri care au mii, poate zeci de mii de vizitatori pe zi, „specialiștii în PR” caută a doua zi pe google linkurile cu apariția materialelor respective, fac repejor o mapă de presă, o duc șefului care, la rândul său, o prezintă victorios companiilor cu care au contracte de promovare-PR. În consecință, „specialiștii în PR” care , chipurile, își fac treaba foarte bine, chiar profesionist, sunt recompensați cu prime consistente, în timp ce multe agenții de știri, cotidiane online și site-uri de știri sunt în pragul insolvenței, ducând-o din ce în ce mai greu!
Mai mult, „specialiștii în PR” își arogă dreptul, exclusiv, de interfață, între compania X și mass-media. Dacă vrei să realizezi un interviu cu un manager de bancă sau un director de companie este imposibil să treci de vajnicii specialiști în PR care blochează orice fel de acces la managerii companiilor cu care firma lor are contract!
Să fiu bine înțeles: sunt absolut de acord să publici, fără un contract prealabil, informații de interes general, comunicate de presă decente remise de o companie sau alta. Însă, de aici și până la a publica, gratuit, „realizările fantastice” ale unei companii sau să prezinți rapoartele anuale și „ofertele excepționale” ale unor bănci importante ca și „dotările fenomenale” ale unor clinici medicale extrem de influente, iar exemplele pot continua la nesfârșit, este o cale lungă.
Aici sunt vinovații patronii de presă care preferă să piardă sume consistente în lipsa unui management dacă nu performant, măcar decent. Este la fel de adevărat că piața de publicitate online este în creștere iar mulți dintre jucătorii de pe piață au contracte cu companii importante de stat sau private, cum de altfel are și cotidianul online pe care îl conduc!
Nu am nimic cu firmele de PR care își derulează afacerile cum știu mai bine și care încearcă să profite de situația din piață. Sunt, însă, șocat de modul în care unii colegi de breaslă înțeleg să facă jocurile acestor firme de PR! Aceste firme nu ar supraviețui nici măcar o lună, iar companiile ar încheia direct contracte de promovare cu jucătorii importanți ai media din piață, dacă materialele publicitare remise de aceste firme de PR nu ar mai fi publicate decât contra cost! Punct!
Din păcate, în media, solidaritatea a lăsat și lasă de dorit. Lăcomia unora dintre actorii importanți (susținuți, evident, la nivel politic!) îi face să joace extrem de murdar! În tot acest timp, site-urile mici mor unul câte unul, incapabile să meargă mai departe!
Compătimesc pe unii dintre colegii mei care se plâng că o duc din ce în ce mai greu! Le dau un sfat, însă: să se angajeze la o firmă de PR! Și să nu facă mai nimic pe bani grei! Este o variantă!
Un editorial de Iulian Badea
Asta pentru ca multinationalele si privatii nu au specialisti PR si prefera firmele de PR in relatia cu presa. La fabricile de stat ale patriei (majoritatea in provinci se practica cele doua solutii cu succes garantat:
1. Se fac contracte directe cu firmele de „media” avand ca patroni (uneori ascunsi) persoane din partidul aflat la putere (o alta solutie de a contribui la campaniile electorale)
2. Se fac contracte „de publicitate” directe cu institutiile de presa, bloguri, siteuri de „stiri” (unele complet anonime, care au in spate omul potrivit a fi platit).
Asta inchide gura tuturor „jurnalistilor” cand platitorul face „prostii”, ca se pierd banutii (si uite de-aia baronii sunt curati si ingerasi, ca nu scrie nimeni de rau despre ei)
Asa ca, banii bagati direct in buzunarele largi ale patronilor de media, sau in cele ale unor anumiti „jurnalisti cu bloguri”, asigura „cumintenia si curatenia” baronilor locali si a celor ce conduc uzinele patriei, la preturi mai mici decat ale unei agentii de PR; mai mult, comunicatele de ridicare in slavi trimise de seful de PR, omul baronului sau conducatorului uzinei, sunt publicate obligat, modificate de jurnalisti, ca articole de presa, nemarcate ca publicitate.
Patronii de media fac, pe bani, agenda tarii. Sa ne traiasca! (Unii au sicate trei-patru firme cu care incheie contarcte cu aceeasi uzina sau baron de stat!
Cam asta-i si cu jurnalismul si profesionalismul reprezentantilor sai…
Faza cu firmele de PR? Parfum pe langa asta…