Președintele și premierul, același salariu
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, președinte interimar al PSD, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii „Prime Time News”, cu privire la Legea salarizării, că va exista o ierarhie, astfel încât situațiile în care un secretar de stat câștiga mai mult decât un ministru să nu mai fie întâlnite. Potrivit ministrului Muncii, se vor situa pe același palier de salarizare prim-ministrul, șeful statului, președintele ÎCCJ, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului.
„Ne-am asumat anumite angajamente politice și mă refer la Legea salarizării, precum și la Legea privind venitul minim de inserție, care va pleca în Parlament, în cursul acestei luni. În primul rând, este un haos în salarizarea celor care au grijă de sănătate, de educație, cei care trebuie să furnizeze servicii publice de calitate la nivelul admistrației publice locale. Medicii sunt în sistemul bugetar și sunt salarizați pe baza legilor existente în sistemul de salarizare bugetar. Criteriile acestei legi au fost negociate și stabilite de comun acord cu instituțiile financiare internaționale. Raportul între minimum și maximum e 1 la 18. Pe prima treaptă întră prim-ministrul, intră președintele, președintele ÎCCJ, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului – exact salariul egal pentru cele trei puteri in stat”, a declarat Rovana Plumb.
Întrebată dacă salariul minim pe economie va fi majorat din nou, ministrul Muncii a răspuns:
„Sigur, așa cum ne-am angajat, în ianaurie 2016, vom avea un salariu minim pe eco de 1.200 de lei, astăzi e 1.050 de lei”.
În acest context, întrebată dacă medicii și profesorii se vor situa pe aceeași treaptă de salarizare, ministrul Muncii a specificat faptul că „toate aceste așezări în sistemul de salarizare se vor face numai pe bază de consultări”.
„Nu aș vrea să creez senzația că ministrul Muncii cunoaște toate detaliile din sectorul de activitate. Toate aceste așezări în sistemul de salarizare se vor face numai pe bază de consultări. Ceea ce am introdus suplimentar e criteriul de performanță. Trebuie și venim cu o viziune modernă care să corespundă realității socio-economice ale anului 2015, în România. Modul în care gândim și viziunea e optimistă în ce priveste implementarea Codului Fiscal”, a explicat Rovana Plumb.
Totodată, ministrul Muncii a clarificat faptul că nu vor mai exista situații în care un secretar de stat să câștige mai mult decât un ministru.
„Va fi o ierarhie în funcție de mai multe criterii și principii. În ce ne privește pe aparatul guvernamental, în funcție de răspunderile pe care le avem”, a precizat Plumb.
Întrebată dacă șefii de companii de stat intră în Legea salarizării, Plumb a precizat că nu s-a ajuns la o concluzie clară, în acest sens, în cadrul negocierilor duse cu instituțiile financiare internaționale.
„Atâta timp cât sunt în mediul concurențial, discutăm într-un alt mod. Dar, am rămas în consultare cu instituțiile financiare internaționale. Nu am ajuns la o concluzie, dacă ‘da’ sau ‘nu'”, a spus Plumb.
Pe de altă parte, întrebată dacă nu consideră că există o inechitate în sistemul de salarizare privind modul în care e remunerată o persoană care nu are studii superioare față de o persoană care a terminat cel puțin o facultate, Plumb a explicat:
„Tot ceea ce înseamnă reprezentanți ai celor care lucrează în sistemul bugetar au semnalat faptul că acest rezultat al creșterii salariului minim pe economie e egal cu suprapunerea a 19 clase de salarizare în sectorul bugetar și, de aceea, s-a ajuns la această anomalie. Prin noua lege a salarizării vrem să corectăm și am convenit cu ministrul de Finanțe să urgentăm calendarul întâlnirilor și consultărilor cu partenerii sociali, astfel că, la începutul lunii octombrie să venim cu noua lege a salarizării”, a declarat ministrul Muncii.
Întrebată dacă consideră că se poate trăi cu o pensie de 400 de lei, președintele interimar al PSD a precizat că tot ceea ce va depinde de minister pentru a dirija bunăstarea creșterii economice către cetățean va fi întreprins.
„Nu, aceasta e pensia pe care o denumim pensie socială și pe care am mărit-o. Tot ceea ce depinde de noi pentru dirijarea bunăstării creșterii economice către cetățean o vom face. Primul pas a fost făcut în ceea ce îi privește pe cei care au lucrat o viață întreagă: am ridicat limita de la care se aplică impozitul în fiecare an cu 50 de lei. Avem în vedere și lucrăm cu Casa Națională de Pensii să vedem cum putem să majorăm veniturile acestor persoane”, a spus Rovana Plumb.