Val de demiteri după atentatul din Tunisia

0

Mai mulți responsabili tunisieni, printre care guvernatorul din Sousse, au fost demiși în urma atentatului de la 26 iunie care a costat viața a 38 de turiști străini, a informat sâmbătă un consilier al premierului, citat de AFP.

„Așa cum au fost deficiențe de securitate, au existat și deficiențe politice”, a declarat Dhafer Néji, consilier pe probleme de comunicare pe lângă șeful guvernului de la Tunis, adăugând că guvernatorul din Sousse (centru-est), regiune unde a avut loc atentatul, a fost eliberat din funcție.

Au fost demiși, de asemenea, mai mulți responsabili ai poliției, printre care trei responsabili din Sousse, unul din Gaafour (nord-vest), orașul de unde era originar jihadistul care a comis atentatul de la Port El Kantaoui, și unul din Kairouan (centru), unde studia tânărul, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Mohamed Ali Aroui, a confirmat că „mai mulți responsabili (ai poliției) au fost revocați din funcție la Sousse și Kairouan, printre care comandantul districtului Sousse”.

Un tânăr înarmat cu un kalașnikov, identificat de către autorități drept un student pe nume Seifeddine Rezgui, 23 de ani, a deschis focul pe o plajă și într-un hotel din stațiunea Port El Kantaoui. El a ucis 38 de turiști străini, dintre care 30 de britanici, și a rănit alte 39 de persoane, înainte de a fi împușcat de poliție.

După atentat, criticile la adresa forțelor de securitate, care, potrivit martorilor, au avut nevoie de 30 de minute pentru a interveni, s-au înmulțit în Tunisia. Pentru prima dată, autoritățile au admis vineri deficiențe în rândul serviciilor de securitate, premierul Habib Essid recunoscând că poliția a fost prea lentă.

În trei luni, 59 de turiști străini și-au pierdut viața în Tunisia: 38 la Port El Kantaoui și 21 în atentatul comis pe 18 martie contra muzeului Bardo din Tunis, două atacuri revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

În fața acestor atentate și a creșterii amenințării jihadiste în țară, președintele tunisian, Beji Caid Essebsi, a declarat sâmbătă starea de urgență.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.