Șocant: O fabrică de pesticide din Coreea de Nord produce antrax

Share:

O presupusă fabrică de pesticide din Coreea de Nord, vizitată recent de președintele Kim Jong-un, este de fapt o unitate de producție a antraxului și a altor arme biologice, susține un institut american de cercetare, citat vineri de agenția EFE.

‘Analiza imaginilor relevă că instalațiile — Institutului Biotehnic din Phenian — pot produce în mod regulat arme biologice, în special antrax’, scrie site-ul 38north, specializat pe Coreea de Nord, făcând referire la reportajele publicate pe 6 iulie de mass-media de la Phenian, care-l arată pe Kim Jong-un vizitând ceea ce prezintă a fi o fabrică de pesticide pentru agricultură.’Echipamentele moderne’ ce apar în imagini arată că statul nord-coreean poate să producă arme biologice, dar și să obțină instalațiile necesare pentru această activitate ocolind sancțiunile impuse de ONU, subliniază sursa citată.

La începutul acestui an, guvernul sud-coreean a acuzat armata nord-coreeană că a efectuat aplicații în care a simulat atacuri biochimice.

Coreea de Nord a semnat în anii ’80 Convenția asupra Armelor Biologice (CABT) și Protocolul de la Geneva pentru interzicerea acestui tip de arme, dar nu a aderat la Convenția asupra interzicerii Armelor Chimice (din anul 1993).

Potrivit estimării organizației International Crisis Group (ICG), care concordă cu cea a guvernului de la Seul, armata nord-coreeană dispunea în anul 2009 de un stoc de arme chimice cuprins între 2.500 și 5.000 de tone, inclusiv gaz muștar, sarin și alți agenți inervanți. Conform Ministerului sud-coreean al apărării, printre armele biologice pe care Phenianul este bănuit că le-a dezvoltat se numără culturile de antrax, variolă și ciumă.

În schimb, Coreea de Nord a acuzat luna trecută SUA că folosește antrax împotriva ei și a cerut Organizației Națiunilor Unite să investigheze ‘programele de arme biologice’ ale Washingtonului, după ce un eșantion de antrax activ a fost trimis unei baze americane din Coreea de Sud. Pentagonul a răspuns că astfel de eșantioane au fost trimise ‘în mod neglijent’ către Australia, Canada, Marea Britanie, Coreea de Sud și spre laboratoare din 19 state americane și Washington.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.