Activitate seismică intensă în România

Activitate seismică intensă într-o singură zi în România. Nu mai puţin de 14 cutremure au fost înregistrate, toate la distanțe mici unul de altul.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, la ora locală 14.30, la granița de nord a României, în Ucraina, la o adâncime de 4 kilometri, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului. Tot duminică s-au mai produs două seisme ușoare la granițele României, unul tot la cea cu Ucraina, la ora 13,56, la o adâncime de 5 kilometri, și altul la granița cu Ungaria, la o adâncime de 3 kilometri. Ambele cutremure au avut o magnitudine de trei grade pe scara Richter. Un alt cutremur crustal, cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter, s-a produs in dupa-amiaza zilei de duminica, 19 iulie, in nordul Maramusului, la granita dintre Ucraina si Romania, relatează Romaniatv.net.
„Este greu de spus la ce ne vom aştepta. Pământul este imprevizibil. Pe teritoriul ucrainean se dezvoltă o secvenţă seismică. Marea majoritate a cutremurelor sunt pe teritoriul ucrainean şi mai rar în România. Magnitudinile cutremurelor din Vrancea şi Maramureş sunt comparabile, însă adâncimile fac diferenţa. Un cutremur de suprafaţă are un impact mult mai mare asupra populaţiei”, a declarat Mihai Diaconescu, geogizician INFP.

Seismul a avut loc la ora locala 14h30min47sec (11h30min47sec). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in zona de granita dintre Ucraina si Romania, nordul Maramuresului, la 27 km Nord-Vest de SIGHETU MARMATIEI (48,10grade latitudine Nordica, 23,66 grade longitudine Estica).

Cutremurul s-a produs la adancimea de 4,6 km si a avut magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter. Miscarea seismica a fost resimtita in nordul Maramuresului cu intensitatea maxima de IV grade pe scara Mercalli.

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter s-a produs in ziua de duminica, 19 iulie, in Crisana, zona de granita dintre Ucraina si Romania. Un alt seism, cu aceeaşi magnitudine, s-a produs şi la graniţa cu Ungaria.

Cutremurul a avut loc la ora locala 12h27min17sec (9h27min17sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Crisana, zona granitei dintre Ungaria si Romania, la 18 km Nord-Vest de SALONTA si 33 km Sud-Vest de ORADEA; coordonatele geografice ale epicentrului sunt 46,94 grade latitudine Nordica si 21,54 grade longitudine Estica.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 3,9 km si a avut magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter. Intensitatea seismului in zona epicentrala a fost de II grade pe scara Mercalli.

În această lună s-au înregistrat mai multe cutremura în zona seismică Vrancea, cel mai puternic fiind cel din 14 iulie, la ora locală 02,35, în județul Buzău, la o adâncime de 147 de kilometri, respectiv 4,2 grade pe scara Richter.

Anul trecut, pe 22 noiembrie, a avut loc un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, mișcarea tectonică fiind cea mai mare înregistrată în România în ultimii ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.