Franța a livrat Egiptului primele trei avioane de luptă Rafale

Egiptul a recepționat luni primele trei din cele 24 de avioane de luptă de fabricație franceză comandate în luna februarie, în cadrul unui contract mai amplu, în valoare de 5,2 miliarde de euro, transmite AFP.

Avioanele, mândria grupului aeronautic Dassault Aviation, au fost predate în cadrul unei ceremonii desfășurate la baza de la Istres, în sudul Franței, și vor decola marți spre Egipt, pilotate de militari ai acestei țări.

Cele 24 avioane Rafale fac parte dintr-o comandă de 5,2 miliarde de euro, care mai include o fregată multirol și rachete.

Egiptul, care încearcă să-și diversifice sursele de armament, a desfășurat militari împotriva jihadiștilor implantați în peninsula Sinai și se teme de apariția unui nou front la granița libiană.

Egiptul ‘este o mare țară, esențială pentru securitatea zonei și, deci, pentru securitatea noastră’, a declarat în iunie ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, respingând criticile privind vânzările masive de arme către un regim acuzat de grave încălcări ale drepturilor omului.

După șase comenzi de export anulate, Dassault Aviation a semnat de la începutul anului două contracte, cu Egipt și Qatar, fiecare pentru 24 de aparate. India și-a anunțat intenția de a contracta 36 de avioane, negocierile urmând să se finalizeze în această vară, potrivit ministrului Le Drian.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.