Stelian Tănase refuză să demisioneze de la șefia TVR!

0

Stelian Tănase, şeful SRTv, a declarat că Guvernul este vinovat de situaţia televiziunii, iar blocarea conturilor instituţiei de către ANAF este, de fapt, „o revanşă” pe care şi-a luat-o Victor Ponta, adăugând că nu se pune problema să demisioneze de la conducerea TVR.

Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a vorbit pe larg, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX, despre situaţia în care se află în prezent Televiziunea Română, căreia, luni, i-au fost blocate conturile operaţionale de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 – către bugetul de stat.

Stelian Tănase a spus că nu se consideră vinovat de actuala situaţie a TVR, precizând că de vină este Guvernul.

„Guvernul este vinovat de această situaţie. Şi mai multe guverne la rând, nu numai Guvernul Ponta. În zece ani, s-au luat numai măsuri împotriva televiziunii, care au ruinat televiziunea. Dacă vă uitaţi la bilanţul nostru pe anul trecut, el este pe plus. Am făcut economii de 25%. Dar nu se poate cu taxa (taxa TV, n.r.) pe care-o avem, cu TVA-ul pe care-l plătim, cel mai mare din Europa, să avem un cash flow suficient să plătim datoriile istorice. Ştiţi că această poprire de la ANAF este pentru o sumă din 2010. Eu, din câte ştiu, nu eram director în 2010. Am plătit pe 2007, pe 2008, pe 2009, dar astea sunt nişte datorii istorice, cu penalităţile respective, cum e şi la RADET (…) Guvernul este vinovat şi guvernele care, de zece ani încoace, iau măsuri împotriva televiziunii şi au ruinat-o din punct de vedere financiar”, a spus Stelian Tănase.

Referitor la faptul că premierul Victor Ponta a spus că nu poate să facă nimic în cazul TVR, pentru că nu a fost respectat Memorandumul din 2012 şi SRTv nu a plătit, aşa cum se angajase, respectivele datorii, Stelian Tănase a precizat că „domnul Ponta nu ştie despre ce vorbeşte”.

„Deci Guvernul, nu Ponta, Guvernul Ponta nu a respectat Memorandumul pe care l-a semnat. El ştie ceva, dar nu ştie exact. Noi am pierdut eşalonarea în decembrie trecut (2013, n.r.), când şi-a dat demisia fostul preşedinte (Claudiu Săftoiu, n.r.) şi Consiliul de Administraţie a fost demis şi, până când am fost eu numit şi până când s-a numit un nou Consiliu de Administraţie, nu s-au putut efectua plăţi, că nu-ţi dă voie legea. Dacă preşedintele este interimar şi nu are Consiliu de Administraţie, legea nu-ţi permite să plăteşti. Ai o limită de sumă. Şi, în momentul ăla, ANAF-ul ne-a taxat şi ne-a tăiat eşalonarea, în ciuda faptului că noi am făcut memorii peste memorii, şi la Ponta şi la Parlament. El ştie ceva, dar nu ştie corect. Este cum am spus eu adineaori. Dar trebuie să spun că noi suntem în instanţă cu această situaţie şi cred că vom câştiga”, a spus Stelian Tănase.

În acest context, Stelian Tănase a spus că TVR a dat în judecată ANAF. „Suntem în proces cu dânşii, cu ANAF, în legătură cu pierderea eşalonării, care nu este din vina noastră. Nu este un comportament reprobabil sau neglijent al Televiziunii Române, ci o situaţie care vine din lege, nu a fost Consiliu de Administraţie. Au fost două săptămâni în care nu a existat nici director, pentru că îşi dăduse demisia”, a explicat Tănase.

Întrebat dacă a fost miercuri la ANAF pentru a discuta despre blocarea conturilor TVR, Stelian Tănase a confirmat. El a spus că s-a întâlnit cu preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, precizând că, până la 1 septembrie, televiziunea publică va plăti o datorie de 10 milioane de lei, din 2010, din cauza căreia au fost blocate conturile televiziunii publice.

„Am fost şi am avut o foarte bună discuţie cu domnul Diaconu (preşedintele ANAF, n.r.). Am fost împreună cu cineva de la economic, cu producătorul general, cu şeful Departamentului Juridic”, a afirmat Stelian Tănase.

El a precizat că nu s-a dus la ANAF ca să obţină ştergerea acestei datorii. „Ne-am dus ca să găsim o soluţie şi să-l asigurăm de buna-credinţă a TVR că vom face tot ce este posibil. Şi dânsul ne-a explicat. E vorba de o datorie de 10 milioane de lei, din 2010. Dacă nu ne taxa, se prescria şi atunci era vina ANAF. Şi atunci ne-a pus această poprire pe conturi, ca să o plătim. Să ne avertizeze că trebuie plătită. O vom plăti până la 1 septembrie”, a spus Stelian Tănase, precizând că legislaţia în vigoare nu permite deblocarea conturilor până nu va fi plătită datoria.

Soluţia este ca TVR să plătească această datorie. „Şi vom plăti”, a mai spus Stelian Tănase.

Întrebat ce se va întâmpla dacă nu va plăti totuşi datoria până la 1 septembrie, Stelian Tănase a răspuns: „Nu ştiu. Blocăm televiziunea. Guvernul o închide. Guvernul poate să ia măsurile pe care trebuia să le ia. El poate să indexeze taxa, cum a promis în Memorandumul la care face referire Ponta. Deşi a semnat acel document şi el şi Florian Georgescu, nu s-au ţinut de cuvânt. El poate să şteargă TVA-ul. BBC plăteşte zero TVA, ca şi televiziunea spaniolă. Ca să vă dau două exemple. Noi plătim 24%. De la introducerea TVA din 2005, bugetul televiziunii s-a prăbuşit. Din momentul ăla, am fost pe minus. Guvernul poate să declare amnistie fiscală, nu Parlamentul, nu conducerea televiziunii. Domnul Ponta ştie că noi am semnat Memorandumul cu Guvernul, nu cu Parlamentul, cum insinuează el acum că cu Parlamentul trebuie să discutăm aceste măsuri. Aceste măsuri de care v-am spus sunt în pixul lui Ponta, sunt atributul Guvernului ca să fiu exact, nu al Parlamentului”.

Întrebat dacă consideră această măsură de blocare a conturilor TVR un fel de răzbunare, având în vedere că, recent, Stelian Tănase a scris pe blogul său un editorial în care îl critica pe Victor Ponta, Tănase a confirmat, precizând că a scris mai multe editoriale despre premier.

„De mult Ponta e clientul meu (…) Da. A vrut să-şi ia o revanşă. Mi-a arătat pisica”, a spus Tănase.

„Chiar unul ieri (marţi, n.r.) în Consiliul de Administraţie, din partea PSD, s-a şi întrebat retoric: «Mă aşteptam să nu aibă nicio reacţie?». Uite că a avut. Plus că mai este şi prezenţa FMI aici (Fondul Monetar Internaţional, care ar urma să atingă şi subiectul recuperării datoriilor de la companiile de stat, n.r.). S-au adunat mai mulţi factori”, a spus Stelian Tănase.

Referitor la faptul că în mai multe rânduri a cerut sprijinul tuturor factorilor politici importanţi, scriindu-i şi preşedintelui Klaus Iohannis despre situaţia TVR, Stelian Tănase a spus că a încercat să-i facă pe toţi să înţeleagă situaţia în care se află Televiziunea Română.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.