Popularitatea Papei Francisc, în scădere în SUA

0

Popularitatea Papei Francisc în SUA, unde urmează să efectueze o vizită în luna septembrie, este în scădere, în special în rândul conservatorilor și al catolicilor, potrivit unui studiu realizat de Gallup publicat miercuri, informează AFP.

Popularitatea papei crescuse în Statele Unite la începutul anului 2014 la 76%, față de 58% opinii favorabile în momentul alegerii sale, în aprilie 2013. Acum, gradul de popularitate a scăzut la 59%, revenind astfel la nivelul din 2013. Opiniile nefavorabile au crescut de la 9% în 2014 la 16% în 2015. Un sfert dintre americani, adică aproximativ 25% spun acum că nu au auzit de Papa Francisc sau nu au nici o opinie, comparativ cu 16% în 2014.

Acest declin de popularitate este dat de creșterea numărului de americani care afirmă că nu au nici o opinie cu privire la Papă, dar și de o scădere bruscă a opiniilor favorabile printre conservatori și catolici, a explicat institutul Gallup, citat de AFP. Popularitatea sa a scăzut în rândul conservatorilor (de la 72% la 45%, adică—27 puncte), protestanților (-21 puncte), catolicilor (-18 puncte), progresiștilor (-14 puncte) și ceva mai puțin printre moderați (-8 puncte).

Potrivit institutului Gallup, scăderea popularității sale în rândul conservatorilor poate fi atribuită denunțării de către Papă a „idolatriei pentru bani”, stabilirii unei legături între activitatea umană și schimbările climatice, precum atenției fervente pe care el o acordă inegalității veniturilor.

În ceea ce privește progresiștii, ei îl critică pe Papă pentru ca nu a permis hirotonirea femeilor și căsătoria preoților. Cu toate acestea, popularitatea Papei Francisc este mai mare decât cea a Papei Benedict al XVI-lea, care în 2010 beneficia de 40% dintre opiniile favorabile ale americanilor, în plin scandal despre abuzurile sexuale ale clericilor.

Papa Ioan Paul al II-lea ajunsese la cea mai mare cotă de popularitate în anul 2005, când se bucura de simpatia a 78% dintre americani.

Papa Francisc va vizita SUA între 22 — 27 septembrie, unde se va întâlni cu președintele Barack Obama, va susține un discurs în Congres și va vizita sediul ONU.
Sondajul Gallup a fost efectuat între 8-12 iulie pe un eșantion format din 1.009 adulți care trăiesc în SUA, cu o marjă de eroare de plus sau minus 4 puncte procentuale, precizează AFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.