Profesorii cer desființarea examenului de titularizare

Mai mulți profesori cer desființarea examenului de titularizare în învățământ. Ei au inițiat o petiție prin care explică îşi explică propunerea.

„Datorită experiențelor din ultimii ani și a faptului dovedit că sunt din ce în ce mai puține posturi didactice pe perioadă nedeterminată, precum și a lipsei de motivație, determinare și interes a dascălilor de a învață doar pentru posturi pe perioade determinate, se solicită desființarea formalităților de întocmire a dosarelor precum și de desființare a unui examen inutil de evaluare prin memorare și redare a unor continutiri ce n-au legătură cu practică ori realitatea de la catedra din învățământul autohton, relatează Romaniatv.net.
Ca atare, solicităm, restabilirea criteriilor de evaluare a dascălilor ce solicită titularizare și care deja au dovedit pe tot parcursul facultății că pot memora, fără a face practică de calitate, ori prin dobândirea licenței. Eventual o probă practică la clasă e suficientă, o evaluare psihologică, un interviu în cadrul școlii, a unei comisii de calitate etc, iar apoi în supervizare un an de către un specialist pemntru a dobândi încrederea și statutul de titular pe post sau în școală. Această formă de examinare ce ține de peste 26 de ani și nu s-a schimbat, nu-și mai are rolul, scopul și relevanța într-o societate informațională și în exces de cunoștințe. Este o metodă arhaică, doar de context și irelevantă.

Semnează:

Un grup de dascăli ce au obținut de 6 ani note peste 7 și nu au obținut posturi viabile, care și-au sacrificat familiile, pentru învățare, copiii – lăsându-i fără vacanțe și viață personală pentru salarii extrem de mici; unii (mulți) în prag de căderi emoționale. Totuși? Până când? Cineva (poate chiar din Ministerul Educației) ne va ajuta și se va rezolva schimbarea radicală?”, au transmis inițiatorii petiței.
Nu toți profesorii sunt de acord cu desființarea examenului de titularizare în învățământ. „Desigur NU (n.r. – nu este o idee bună). Orice post cred că trebuie ocupat printr-un concurs, mai ales când lucrezi cu oamenii”, a spus Areta Ildiko Totoliciu, profesoară la Liceul Dimitrie Cantemir Dărăbani, potrivit dcnews.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.