Tupeul și duplicitatea politică apără „interesul național”!
În ciuda promisiunilor (eminamente declarative) prin care jură fidelitate, până în 2016, guvernării pontiste, uneperiștii lui Oprea, trimit zilnic ocheade liberalilor și președintelui Iohannis.”Reevaluatul” Oprea, marele apărător al „interesului național”, nu poate, nu vrea, să vadă mai departe de mizele sale electorale mărunte. Este liderul unui partid invadat de migratori, profitori ahtiați după funcții și demnități pe care nu le-au putut găsi în altă parte. Marea dramă a României anului 2015 este că Oprea și gașca politică din jurul său (UNPR), care au refuzat, sistematic, orice contact electoral direct cu cetățenii, se află în situația de a menține/schimba după bunul plac actuala guvernare. În consecință, Oprea își poate „umfla” în voie mușchii politici și poate relua, în disprețul realității, la nesfârșit, teza interesului național.
Duplicitatea lui Oprea nu surprinde. Este o duplicitate ce se regăsește de peste 25 de ani pe scena politică. Atunci când Oprea, Nicolicea, legendarul Micky Șpagă sau Onțanu, primarul imobiliar al sectorului 2, vorbesc despre necesitatea menținerii unei stabilități politice, nu poți, ca simplu cetățean, să nu te umpli de revoltă, indignare, dispreț.
Demagogia este uriașă. Să ne aducem aminte, de anul 2010, de declarațiile ministrului Apărării, pe atunci, Gabriel Oprea, referitoare la menținerea pensiilor militare speciale. A vorbit în plenul Camerei, fiind in contradicție flagrantă cu premierul Boc, cu punctul de vedere al unui guvern din care făcea parte. Lăudabil, am fi dispuși să spunem, dacă nu am fi și trăit realitatea acelui an. Totul a fost un tertip ieftin. Inutil, la acea vreme, pentru militari, cât timp parlamentarii „independenți” au votat, în unanimitate, proiectul de lege privind Legea pensiilor, proiect ce a recalculat (a se citi a tăiat!), fie și pentru o scurtă perioadă de timp, pensiile acestora. Doar un simplu exemplu de populism al uneperiștilor conduși și pe atunci de același Oprea, cel care a continuat să obțină funcții după funcții: vicepremier, ministru al Afacerilor Interne, chiar premier interimar.
Toți aleșii, de la nivel central și local, care s-au regăsit în modul jalnic al lui Oprea de a înțelege politica, au sărit în barca UNPR. Numai în ultimii trei ani, numărul parlamentarilor UNPR s-a triplat. Ca și cel al aleșilor locali. Cu această armă politică în ranița de general, Oprea a început să facă exact ceea ce știe și anume să joace la două capete. Surse credibile, chiar din partidul pe care îl conduce, susțin că, în toamnă, UNPR va trăda PSD și se va alia, în virtutea aceluiași interes național (nu-i așa?) cu noul PNL.
Și atunci, cui folosește tot acest teatru de doi bani în condițiile în care tot ce contează este obținerea cât mai multor privilegii? Răspunsul nu va veni niciodată pe filiera UNPR, din simplul motiv ca adevărul va fi întotdeauna ascuns sub preșul tot mai murdar al politicii. Iar Oprea și susținătorii săi stiu sa se descurce perfect în această încrengătură de compromisuri, jocuri politice și lupte pentru Putere. Cei ce au trădat o dată o vor mai face. Încă o data și încă o dată. Din simplul motiv că acesta este singurul lor mod de a face politică. Unul eficient, daca ne raportăm doar la facilitățile de grup și individuale ale aleșilor UNPR. Un ales ce renunță la statutul de angajat public și preferă să obțină, în interes personal, cât mai multe avantaje, influență, bani.
Marea problemă pentru Oprea este generată de faptul că nu prea (mai) are de unde să ofere locurile eligibile pe viitoarele liste parlamentare. Fie în alianță cu PSD, fie pe cont propriu. Am dubii mari că UNPR poate obține un scor mai mare de șase-șapte la sută, pe cont propriu, la viitoarele alegeri. În aceste condiții, mai mult de jumătate dintre parlamentarii UNPR, mare parte veniți din alte partide, nu vor mai intra în viitorul Legislativ. Ce este de făcut? Luați pe sus de valul privilegiilor și Puterii, Oprea și ceilalți lideri UNPR vor uita, rapid, de multe dintre promisiunile făcute „migratorilor” care au fost momiți cu noi funcții iluzorii de UNPR.
Se anunță un iminent uriaș scandal în UNPR. Scandal care nu îl va afecta, în niciun caz, pe Oprea. Cel care știe că după alegerile din 2016 va putea aplica aceeași rețetă de succes. Patentată în Parlamentele anterioare. Și știe că de la 25-30 de parlamentari, cât va obține UNPR la viitoarele alegeri, își poate dubla rapid acest număr. Și va continua să facă exact ceea ce știe să facă. Să ofere „stabilitate politică” conform aceluiași „interes național”. Nu-i așa, domnule Oprea?
Un editorial realizat de Iulian Badea