Secrete din „balonul de securitate” al lui Obama

0

La Casa Albă, există o regulă nescrisă care a devenit o zicală: când preşedintele Statelor Unite călătoreşte, lumea se opreşte. Este vorba dspre acel „balon” de securitate în care Barack Obama şi familia prezidenţială îşi petrec cea mai mare parte din timp, atât la Casa Albă, cât şi în afara reşedinţei prezidenţiale şi a ţării.

Cu toate acestea, înainte de vizita în ţara de origine a tatălui său, Kenya, Obama, sătul de atâtea măsuri de securitate, a spus la un moment dat că ar prefera să meargă acolo fără atâtea restricţii privind  siguranţa sa personală. „Să fiu sincer cu voi, pentru mine ar însemna mai mult să merg în Kenya ca un simplu cetăţean decît în calitate de preşedinte”, a mărturisit Obama echipei sale care îl supraveghează zi şi noapte, relatează Romaniatv.net.

Sisteme supersofisticate

Balonul de securitate în interiorul căruia şeful Casei Albe se deplasează prin Washington, în ţară şi în străinătate este sofisticat, ultraperformat şi foarte scump.

Limuzina prezidenţială, poreclită şi „The Beast”, are, între altele, sisteme de protecţie împotriva atacurilor armate şi a celor chimice.

Când călătoreşte cu avionul, Obama foloseşte un Boeing 747 care îl costă 180.000 de dolari ora de zbor şi care poate fi alimentat în timpul zborului. Echipamentul electronic de la bord este astfel conceput încât  să reziste la orice fel de forţe care acţionează asupra acestuia, inclusiv la forţele electromagnetice.

Avionul preşedintelui este dotat, între altele, cu un dormitor prezidenţial cu cameră de baie proprie, precum şi cu o sală de conferinţă. Mirosul de piele cu care este capitonat mobilierul se simte de cum păşeşti în aeronava prezidenţială.

În avion, Obama poate continua să lucreze ca şi cum ar fi în biroul lui de la Casa Albă. Are acces la documente secrete, poate comunica cu alte oficialităţi, inclusiv cu oficialităţile militare în cazul unui atac asupra Statelor Unite sau în oricare alt caz de urgenţă.

Când ia şi jurnalişti în aeronava prezidenţială, aceştia sunt supuşi unui control de securitate riguros. Locurile din avionul prezidenţial sunt de mărimea celor de la business-class, chiar şi cele din spatele aeronavei.

Mobilierul este de cea mai bună calitate, iar scaunele, canapele şi fotoliile sunt îmbrăcate în piele de culoare alb-crem.  Jurnaliştii au ocazia să experimenteze, în mod „visceral”, în timpul călătoriei, viaţa de preşedinte.

Din avionul prezidenţial nu lipsesc trataţiile pentru oaspeţi. Acestora şi se aduc prosoape de un alb imaculat şi coşuri cu fructe – de obicei, struguri, banane şi portocale. Nu lipsesc nici batoanele de ciocolată şi cutiile cu bomboane, care stau pe o masă, alături de reviste.

Mai mult decât un inconvenient

Când preşedintele călătoreşte în maşină, traficul rutier este închis pe traseul pe care îl urmează coloana prezidenţială. Poliţia controlează toate străzile din perimetrul de securitate.

Limuzina preşedintelui, poreclită „The Beast” este supersecurizată, superperformantă, blindată şi dotată cu tehnologia cea mai avansată.

Cu toate acestea, Obama nu se simte în largul lui în „bula” de securitate. Este mai mult decât un inconvenient pentru el. Cei 6 ani petrecuţi în „balonul de securitate”, i-au modificat un pic comportamentul. Potrivit unor surse de la Casa Albă, preşedintele american dă uneori dă semne de nerăbdare, mai ales când subordonaţii îl contrazic, potrivit unor surse din anturajul prezidenţial.

Dar fără această „bulă de securitate”, cel mai puternic om de pe planetă nu ar putea fi, cu adevărat, în siguranţă. Iar principalul inconvenient, este că supersistemul de securitate de desparte de lumea de afară. De exemplu, când Obama trece cu „The Beast” prin faţa mulţimii care îl aclamă, lumea de afară i se pare surdă şi îndepărtată. Îi vede doar pe oameni, dar nu-i poate auzi. Atunci, preşedintele pur şi simplu  „pluteşte” cu „bula” lui de securitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.