Contestația lui Udrea la controlul judiciar, o nouă amânare
Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat marți, din nou, judecarea contestației Elenei Udrea față de menținerea controlului judiciar în dosarul ”Gala Bute”, după o nouă cerere de abținere a completului.
La termenul de marți de la Instanța supremă, s-a formulat o nouă cerere de abținere a completului de judecată, admisă ulterior și astfel cauza a fost trimisă spre repartizare aleatorie, informează Agerpres.
Deputatul Elena Udrea a declarat, la ieșirea din sediul ÎCCJ, că are multe proiecte în plan.”Am câteva inițiative legislative. Să votez Codul fiscal după ce decid cei de la guvernare să-l aducă la vot în Parlament din nou, dar și multe altele, legate chiar și de legislația în domeniul sănătății, scandalul acesta cu legalizarea sau nu a atențiilor acordate medicilor. Am discuții cu medici din toată țara. Deci lucruri importante care ar trebui să fie în preocuparea parlamentarilor dacă parlamentarii nu ar veni cu lista de preocupări de la partid. (…) Cred că este umilitor să legalizezi șpaga la medic”, a afirmat Udrea.
În 4 august, ÎCCJ a decis ca Elena Udrea să fie judecată în continuare sub control judiciar în dosarul „Gala Bute”.
Ea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în acest dosar, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.