Rivalul lui Abbas îndeamnă la revoltă și la eliminarea acestuia

Share:

Mohammed Dahlan, ex-lider al Fatah în Fâșia Gaza, aflat în conflict deschis cu președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a invitat conducerea palestiniană să-l înlăture de la putere pe acesta, lansând ostilitățile o dată cu apropierea unui congres convocat pentru prima oară în ultimii 20 de ani, relatează AFP.

Dahlan, fost puternic șef al securității interne în Fâșia Gaza, trăiește în exil în Emiratele Arabe Unite. El a căzut în dizgrație după deruta forțelor sale în fața combatanților Hamas în 2007, când mișcarea islamistă a preluat puterea în această enclavă. Dahlan a fost de atunci exclus din Fatah, partidul condus de Abbas.

Condamnat ulterior la doi ani închisoare cu executare în contumacie, el nu a mai revenit în Teritoriile palestiniene ocupate, dar intervine cu regularitate din țările Golfului în dezbaterile politice palestiniene, iar rivalitatea sa cu Mahmoud Abbas este bine cunoscută.

Influența aliaților săi în Fatah și în conducerea palestiniană ar putea fi o miză majoră în viitoarea reuniune a Consiliului Național Palestinian (CNP), parlamentul Organizației de Eliberare a Palestinei (OEP), prevăzută să aibă loc în septembrie.

CNP nu a mai fost convocat din 1996. Mahmoud Abbas și mai mulți conducători ai OEP au creat condițiile unei noi reuniuni a acestui parlament prezentând demisia executivului OEP, singurul abilitat să ia decizii care să-i angajeze pe palestinieni.

Aceste demisii sunt pur procedurale și trebuie prezentate CNP pentru a deveni efective și a provoca o reînnoire a executivului.

Mohammed Dahlan a lansat un apel luni, pe pagina sa de Facebook, ‘să fie anunțată acceptarea demisiei lui Mahmoud Abbas și a celorlalți demisionari, să fie declarate nule toate hotărârile lui Abbas și ale aliaților lui ca ilegale, să fie declarat Statul Palestina și să fie convocate alegeri prezidențiale și legislative’.

El se adresează în special principalelor cadre ale OEP, între care șefii micilor partide precum Marwan Bargouthi, lider al Fatah, încarcerat în Israel și considerat un ipotetic succesor al lui Abbas. Zvonuri despre o iminentă retragere a lui Abbas în lunile următoare circulă tot mai insistent.

Potrivit detractorilor lui Abbas — începând cu Hamas, pe care Dahlan cere să fie inclusă în deciziile viitoare pentru a pune capăt divizării palestinienilor între Cisiordania și Fâșia Gaza — această reuniune a CNP ar avea scopul să-i îndepărteze pe opozanții președintelui palestinian pentru a consolida poziția locotenenților săi înainte de plecarea sa din fruntea Fatah.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.