25 de ani de SMURD

De 25 de ani sunt primii care intervin atunci când cineva suferă sau are nevoie de ajutor. Zeci de mii de oameni le datorează viaţa. Sunt medici, asistenţi, şoferi şi piloţi care au crezut într-un proiect ce a revoluţionat serviciile de urgenţă din România. SMURD, asa cum îi spunem toţi, a devenit sinonim cu salvarea de vieţi. Vorbim despre eroii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Iată cum a început povestea acestui serviciu şi cum s-a dezvoltat preluând din experienţa serviciilor similare din Occident.

Născut din încăpăţânarea unui doctor palestinian, Raed Arafat, care a studiat şi s-a stabilit în România, serviciul SMURD a devenit emblema sistemului sanitar românesc. Unul dintre cele mai de succes proiecte din sistemul de sănătate a început la aproape un an de la Revoluţie. Mai exact, în septembrie 1990, când, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă din Tîrgu Mureş se experimenta un sistem de urgenţă care funcţiona cu succes în alte ţări europene.

Serviciul functiona doar cu voluntari. Studenti de la Facultatea de Medicina si medici sau voluntari de la Crucea Rosie din Tîrgu Mures. Cristian Boeriu era student la medicina în anii ’90. Isi aminteste prima interventie de urgenta, facuta cu masina personala a doctorului Arafat.

În 1991, SMURD a primit din Germania prima ambulanţă de reanimare, sub formă de donaţie.

Aveau nevoie de un dispecerat, ambulanţe, şoferi care să le conducă, spaţii de cazare, echipamente şi instruire pentru personalul medical. Au bătut pe la toate uşile instituţiilor, dar au fost refuzaţi.

Pompierii Militari Mureş au fost singurii care au acceptat o colaborare de 6 luni. Practic, SMURD-ul era coordonat de Clinica de Anestezie Terapie Intensivă, din punct de vedere medical, si de Pompieri din punct de vedere operativ.

Colaborarea s-a transformat în permanenţă. Iar ceea ce a fost respins de autorităţile din România, a fost salutat de serviciile similare din Marea Britanie şi Norvegia. Crucea Roşie norvegiană a dotat SMURD-ul cu ambulanţe şi echipamente medicale de urgenţă, iar medicii şi pompierii britanici s-au ocupat de instruirea personalului. A urmat apoi un curs internaţional cu specialişti din Germania, Olanda, Scotia şi SUA.  Şi abia atunci Ministerul Sănătăţii a recunoscut, printr-un ordin de ministru, noul sistem din Tîrgu Mureş drept Centru Pilot Naţional.

Noua cameră de reanimare de la Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean Mureş a redus mortalitatea cu aprope 50%. Şi, tot din Scoţia, a venit şi prima autospecială de descarcerare, pentru care scoţienii au asigurat şi instructajul.

În 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat „112” care deserveţte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD. Iar în 2003 Ministerul Sănătăţii a cumpărat două elicoptere EC-135, echipate medical. Abia în 2004, Serviciul Mobil de Urgenţă a ajuns şi în Bucureşti.Treptat, SMURD a acoperit toata tara. Iar din 2013 functioneaza si in Republica Moldova

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.