Olanda nu vrea să primească prizonieri de la Guantanamo

0

Olanda nu va examina o cerere a Washingtonului de a primi doi prizonieri de la Guantanamo decât atunci când Statele Unite ale Americii vor parcurge ”etape importante” către închiderea celebrului centru american de detenție, potrivit ministrului olandez de externe, Bert Koenders, transmite marți AFP.

Olanda a considerat întotdeauna că închisoarea de la Guantanamo, amenajată în interiorul unei baze militare americane din sudul Cubei, este ”contrară legilor internaționale” și a cerut ca ea ”să fie închisă cât mai repede posibil”, scrie Koenders într-o scrisoare către Senatul olandez.

Confirmând faptul că președintele american, Barack Obama, i-a cerut Olandei să primească ”unul sau doi prizonieri”, Koenders precizează, răspunzând unor întrebări ale camerei superioare a parlamentului, că guvernul său nu intenționează să răspundă la această cerere. ”Doar atunci când guvernul american va parcurge noi etape importante care să ducă la închiderea” Guantanamo, guvernul olandez ”va examina această cerere”, se precizează în scrisoare.

În prezent, 116 prizonieri se află încă în închisoare, înființată în urmă cu 13 ani de către fostului președinte american George W. Bush pentru a-i plasa în detenție pe prizonierii sângerosului ”război împotriva terorismului” lansat după atentatele din 11 septembrie 2001, întreprinse de către Al-Qaida în SUA.

De la sosirea sa putere, în ianuarie 2009, a președintelui Obama, care a promis să închidă centrul de detenție de la Guantanamo, Washingtonul a transferat treptat prizonieri în SUA sau într-o terță țară.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.