Regina Maria și “Casele sale de vis”

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 11:00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta FILITTI.
Vom povesti despre PALATELE ŞI LOCUINŢELE în care a trăit Regina Maria şi ne vom bucura de elegantul decor de la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai bine conservate clădiri de patrimoniu ale oraşului.

Personalitate marcantă a începutului de secol XX, Regina Maria a fost o femeie puternică, elegantă, pasionată de arte, arhitectură, design interior şi peisagistică. Spaţiile în care a locuit au fost concepute, înfrumuseţate, renovate sau redecorate de această doamnă care şi-a spus povestea prin elementele decorative pe care le regăsim în fotografiile din epocă. În încăperile palatelor pe care le-a locuit, regăsim elemente art-nouveau sau ale stilului neoromânesc, flori din abundenţă – mai ales crini, obiecte orientale preţioase, elemente medievale reinterpretate, icoane ortodoxe şi multe alte lucruri care au dat viaţă şi o aură de mister spaţiului.

Pornind de la mărturiile istorice pe care le regăsim în jurnale şi documente din epocă, vom descoperi mai multe locuri extraordinare în care Regina Maria – şi diverşi membri ai familiei regale, apropiaţi sau personalităţi culturale – au trăit momente festive, istorice sau pur şi simplu s-au bucurat de linişte, de cei dragi şi de intimitate.

Vom poposi, cu ajutorul imaginilor de epocă, în atmosfera romantică a Castelului Bran, la fastuosul Castel Peleş şi delicatul Pelişor de la Sinaia, sau la Palatul de la Scroviştea, încercând să reconstruim parfumul Belle Epoque, de final de secol XIX şi început de secol XX.

Vom călători, de asemenea, pe malul Mării Negre, la Balcic, unde vom descoperi un spaţiu intim şi luminos, construit sub semnul Orientului, al simbolurilor spirituale şi al unei mari iubiri pentru natură: grădini în trepte, invadate de flori, specii de plante exotice şi copaci din diverse spaţii geografice.

Palatul Cotroceni va fi, de asemenea, unul dintre spaţiile istorice pe care le vom explora, remarcând darul reginei Maria de a transforma şi de a înnobila spaţiile prin care a trecut, mărturie şi desfătare pentru noi azi fiind numeroasele poze cu Regina Maria la diverse vârste, mereu demnă şi surâzătoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.