Totul despre nodulii tiroidieni

Depistarea unui nodul la tiroidă ridică numeroase semne de întrebare, iar teama cea mai mare este legată de existența unui posibil cancer. Cu toate că statisticile arată că doar 5% dintre noduli sunt maligni, aceste formațiuni nu trebuie neglijate.

Nodulii tiroidieni sunt creșteri anormale ale țesutului la acest nivel. Riscul de apariție a nodulilor tiroidieni este mai mare la femei, la persoanele care s-au expus radiațiilor și la cele care au lipsă de iod. Adesea, nu se simt la palpare, fiind descoperiți la o ecografie de rutină. Nodulii mai mari pot fi totuși văzuți și cu ochiul liber, pe fața anterioară a gâtului.

După structură, nodulii pot fi chistici (conțin lichid), solizi sau o combinație a acestora, iar din punct de vedere al numărului, există noduli unici sau multipli (gușă polinodulară).

Majoritatea nodulilor nu sunt însoțiți de o disfuncție tiroidiană, însă alteori, în special formațiunile mai mari, pot produce hormoni în exces (hipertiroidism). Nodulii mari pot fi însoțiți de modificarea vocii, de disconfort și de senzația de sufocare. Creșterea rapidă a unui nodul, duritatea la palpare și răgușeala sunt semne care sugerează suspiciuni de cancer.

Benigni sau maligni?

Nodulii tiroidieni pot apărea în cadrul unor afecțiuni benigne, precum gușa polinodulară, tiroidită (Hashimoto, subacută), chisturi sau adenomul folicular.

Citește integral articolul pe clicksanatate.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.