Unanimitatea nesimțirii și a duplicității

0

Premierul Ponta a fost trimis în judecată. Acuzele ce îi sunt aduse sunt extrem de grave. Practic, Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și de spălarea banilor. Credibilitatea sa ca om politic a atins cota de avarie. Până la proba contrară, Ponta rămâne un potențial infractor. Demisia din funcția de premier trebuia să vină imediat! Din păcate, Ponta nu are nimic în comun cu decența, responsabilitatea, demnitatea unui om politic. El se consideră nevinovat. Se consideră o victimă a unor jocuri murdare eminamente electorale. Tupeul lui Ponta atinge, cu fiecare zi, forme hidoase, greu de contracarat. Ce contează că prejudiciile aduse clasei politice (și așa compromisă!), PSD-ului și mai ales funcției de premier sunt uriașe. Contează doar că Ponta vrea să fie premier cel puțin până în 2016!

Nici liderii PSD nu pot depăși condiția mizeră în care preferă să se afunde. Tot mai adânc. Dragnea a ratat, luni, ocazia de a mima măcar responsabilitatea, respectul față de români. Presat și de colegii de partid, dar și de coaliție ( Oprea merge orbește pe mâna lui Ponta! ), Dragnea a făcut pasul înapoi și a girat susținerea unui premier inculpat, unui premier trimis în judecată. Obsesia/disperarea menținerii la guvernare a primat și de această dată!

Strategia liderilor PSD este sinucigașă din punct de vedere politic și electoral! Seamănă izbitor cu blocarea votului din diaspora la alegerile prezidențiale de anul trecut. Realitatea este că liderii PSD, în special baronii din județe, continuă să îi considere niște tâmpiți pe români! Altă explicație nu există. Dacă reacția lui Ponta este explicabilă, ca și cea a lui Șova, care continuă să cânte, la unison, refrenul nevinovăției, modul în care Dragnea încearcă să repoziționeze PSD se dovedește un fiasco total.

Dar, până, la urmă despre ce vorbim? Despre Liviu Dragnea? Despre baronul local de la Teleorman care și-a întins influența în mai toată țară? Despre liderul PSD deja condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul „referendumul”? Toate aceste manevre arată că Dragnea joacă, în ciuda unor declarații duplicitare, în aceeași echipă cu Ponta. Un condamnat se va regăsi mereu în aceeași tabără politică cu un inculpat, cu un premier trimis în judecată!

Pesediștii au ales varianta sfidării milioanelor de români. Inculpatul de la Palatul Victoria va merge mai departe cu strategia pomenilor electorale, a majorării salariilor în ciuda unui buget tot mai insuficient. Ponta vrea să-și spele imaginea aruncând cu promisiuni în dreapta și în stânga. Ce contează că BNR avertizează că nu există fonduri în buget pentru aceste majorări? Ce contează că realitatea economică nu este una foarte bună? Contează doar că Ponta, susținut încă de liderii PSD din Kiseleff, continuă să joace hora manipulării cetățeanului. Cine știe, poate ne iese, o spun, la unison , pesediștii!

Nonșalanța cu care liderii PSD îl apără pe premierul Ponta arată că disprețul acestora față de cetățeni este unul uriaș, cu consecințe tot mai greu cuantificabile. Piesa politică jucată, în România anului 2015, de liderii PSD este una tristă, tot mai tristă, cu politicieni aroganți, manipulatori și obsedați de privilegii și putere. Reforma clasei politice este un pariu iremediabil pierdut.

Liberalii, susținuți de un Iohannis cu o prestație alarmant de slabă, așteaptă alegerile de anul viitor. Nu vor să preia guvernarea decât, cel mult, la nivel declarativ. Speră că Ponta se va decredibiliza pe mai departe, iar PSD îl va urma pe acest tobogan electoral.

De ce s-a temut PSD de Opoziție? De ce au refuzat liderii din Kiseleff să-l convingă pe Ponta să demisioneze? Să fie mai importantă organizarea alegerilor locale și parlamentare din 2016 decât un pas înapoi făcut de Ponta care ar fi reprezentat o bilă albă pentru PSD?

Eu sunt convins că ipoteticul guvern Predoiu ar fi fost plin de miniștri și secretari de stat compromiși care ar fi tras înapoi PNL la viitoarele alegeri. Intrarea în opoziție era singura șansă a PSD la viitoarele alegeri!

Sau, poate, că Oprea știe mai multe. Și Ponta. Și Dragnea. Poate că organizarea alegerilor ( cu un ministru al Afacerilor Interne implicat până la gât în mocirla politică!) are avantaje mult mai mari decât cele anticipate acum. Poate că fraudarea alegerilor reprezintă o miză pentru PSD. Unica miză…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.