Papa Francisc, mesaj în fața Congresului SUA

0
Papa Francisc se adresează membrilor Congresului Statelor Unite ale Americii, reunit în sesiune comună, în timpul vizitei sale istorice în SUA.

Papa Francisc este  primul Suveran Pontif din istorie care ţine  un discurs într-o ședință comună a Congresului american.  Nici un alt papă sau lider religios, care are şi atribuții de şef de stat, nu s-a mai adresat vreodată Congresului SUA.

„Nu fiţi sclavi ai economiei şi finanţelor!”, le-a spus Suveranul Pontif membrilor Congresului SUA. În discursul său, rostit în limba engleză, Papa Francisc a cerut Statelor Unite să nu întoarcă spatele imigranţilor ilegali, să respingă discriminarea minorităţilor etnice şi religioase şi să salveze planeta de schimbările climatice. Suveranul Pontif a citat Scriptura şi idealurile fondatoare ale naţiunii americane, într-un discurs istoric în faţa legislativului american, notează CNN.

Papa, care va lua mai târziu prânzul cu un grup de oameni ai străzii, le-a cerut legiuitorilor americani  să ducă o luptă constantă împotriva sărăciei şi să se asigure că bogăţia lumii este împărţită echitabil şi folosită pentru a crea locuri de muncă.

Discursul rostit în congres are puţine precedente în istorie: Papa Ioan Paul al II-lea s-a adresat Parlamentului din Varşovia şi Camerei Reprezentanţilor din Italia, în Palazzo Montecitorio, Papa Benedict al XVI-lea a vorbit în Bundestag, iar Papa Francisc, în Parlamentul European din Strasbourg.

Papa Francisc efectuzează o  vizită istorică în SUA, între 22 şi 27 septembrie 2015.

La Washington, Papa  a fost primit cu ovaţii de sute de mii de oameni şi a avut  o întrevedere cu preşedintele Barack Obama.  Papa Francisc a fost primit la Baza Aeriană Andrews din apropiere de Washington DC cu cea mai mare onoare care i se poate acorda unui oaspete oficial: a fost aşteptat la scara avionului de preşedintele Obama, de vicepreşedintele Joe Biden şi de familiile acestora.

La 25 septembrie, Suveranul Pontif se va adresa liderilor lumii în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în anul în care ONU aniversează 70 de ani de existenţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.