Germania, membru permanent al Consiliului de Securitate?

0

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a alăturat sâmbătă părerii susținute de liderii Braziliei, Indiei și Japoniei de a solicita ca aceste țări să fie primite într-un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite lărgit și regândit, transmite AFP.

Angela Merkel a afirmat, în marja unui summit ONU asupra dezvoltării, că un Consiliu de Securitate cu mai mulți membri permanenți ar putea gestiona mai bine chiar și marile crize internaționale.

Consiliul de Securitate numără în prezent numai cinci membri permanenți — care au drept de veto—, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia și China, precum și 10 membri nepermanenți care se schimbă periodic.

În acest sens, Angela Merkel a apreciat că țările din grupul „G4” sunt „candidați legitimi” pentru a deveni membri permanenți ai Consiliului. Cele patru țări își sprijină reciproc candidaturile.

„Un Consiliu de Securitate mai eficient și reprezentativ este necesar mai mult ca niciodată pentru a rezolva crizele și conflictele globale care au apărut în ultimii ani”, au cerut cele patru țări într-un comunicat comun.

Cei cinci membri permanenți sunt singurii care dispun de drept de veto, iar neînțelegerile dintre ei în privința unor conflicte importante, cum sunt cele din Siria sau Ucraina, au împiedicat Consiliul de Securitate să ia vreo decizie de anvergură în aceste crize.

Angela Merkel s-a întâlnit cu președintele Braziliei, Dilma Rousseff, premierul indian, Narendra Modi, și cel japonez, Shinzo Abe, pentru a discuta despre candidatura lor comună.

Adunarea Generală a ONU a ajuns la un acord în cursul lunii septembrie asupra unui document cu privire la eventuale reforme ale Consiliului, însă China, Rusia și Statele Unite au refuzat să îl semneze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.