Centru de excelență în contraspionaj al NATO, la Cracovia

0

NATO va deschide la Cracovia, în sudul Poloniei, un centru de excelență destinat sporirii capacitățile de contraspionaj ale Alianței în fața ‘amenințărilor din est și din sud’, a indicat luni Ministerul polonez al Apărării.

Centrul de la Cracovia (NATO’s Counter Intelligence Centre of Excellence) se va deschide înainte de sfârșitul acestui an și va fi condus de un ofițer polonez din serviciul de contraspionaj, a declarat colonelul Jacek Sonta, purtător de cuvânt al ministerului, citat de AFP.

În cadrul centrului vor avea loc exerciții comune ‘vizând identificarea și combatarea amenințărilor de spionaj’, obiectivul fiind ‘dotarea aliaților cu noi capacități pentru contracararea amenințărilor venind atât din est, cât și din sud’, a adăugat responsabilul militar.

Centrul de la Cracovia, a cărui înființare a fost decisă oficial săptămâna trecută la Norfolk, în SUA, va avea o filială de pregătire militară la Lest, în sudul Slovaciei.

Anunțul intervine în contextul celor mai grave tensiuni, de la sfârșitul Războiului Rece, dintre Moscova și Occident pe fondul crizei ucrainene, care a intensificat și acțiunile de spionaj.

Rusia a eliberat luna trecută un ofițer estonian condamnat pentru spionaj, predându-l în schimbul unui spion rus, într-o acțiune care a avut loc pe un pod la granița comună, într-un stil amintind de Războiul Rece.

NATO deține deja 21 de centre de excelență, în domenii precum medicina militară, lupta antiteroristă, securitatea cibernetică sau cea energetică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.